22. sij 2013.

U sklopu molitvene osmine za jedinstvo kršćana na području Sisačke biskupije, u ponedjeljak 21. siječnja ekumenska molitva održala se u pravoslavnoj crkvi Sv. Petke u Sisku, a predvodio ju je sisački paroh o. Veselin Ristić. Na molitvi je sudjelovao i sisački paroh u miru protojer stavrofor Petar Olujić, a u ime Katoličke Crkve povjerenik za ekumenizam i međureligijski dijalog Sisačke biskupije vlč. Branimir Motočić i kateralni župnik vlč. Ivica Mađer.

U prigodnom nagovoru sisački paroh istaknuo je kako nam je ista molitva Gospodinu i kako je ona sve potrebnija jer se nalazimo u teškom vremenu u kojem je sve teže biti vjernik, i u kojem je vjera u nekom drugom planu. Upozorio je i da ako kao pravi kršćani ne stvorimo jednu zajednicu to će nas uništiti i izgubit ćemo vjeru, a teško onome tko izgubi vjeru u „Gospoda svemogućeg“. „Trebamo težiti jedinstvu, a to je jedinstvo jedino pravo u Crkvi i u Bogu“, poručio je na kraju.

Okupljenima se obratio i vlč. Motočić koji je podsjetio kako se nalazimo u Molitvenoj osmini u kojoj svi kršćani svijeta mole zajedno da bi izvršili Isusovu zapovijed da svi budemo jedno. „Prisjetimo se kada je Gospodin naš i Spasitelj bio razapet i kada je odjeća s njega skinuta da je Sveto Evanđelje zapamtilo jednu stvar, a to je da je Isusova haljina ostala, ona koja nije bila šivena, nepoderana. Ta nepoderana haljina je simbol duhovnog zajedništva Crkve. Iz tog duhovnog zajedništva želimo jednoga dana doći do stvarnog zajedništva, ponovno jedne Kristove Crkve. Na tome hodu želimo se najprije što bolje upoznati, što bolje prihvatiti, želimo što bolje upoznati duhovnu tradiciju različitih grana jednog velikog stabla Kristove Crkve. U toj tradiciji i u toj želji da što prije i što snažnije budemo zajedno, ono što Bogu možemo najviše dati su naše molitve. Jer upravo su naše molitve odraz naše vjere. Moliti može samo onaj koji vjeruje, a čim više molimo više ćemo vjerovati.“ rekao je između ostalog vlč. Motočić.

Završne riječi uputio je sisački paroh u miru koji je podsjetio na dugu tradiciju ekumenizma u gradu Sisku i zaželio da se ona i dalje nastavi. „Djeca smo jednog Oca nebeskog, braća smo i sestre u Isusu Kristu, ogranci smo na jednome stablu, udovi smo jednog tijela čija je glava Isus Krist, dva smo stada jednoga pastira. U tom smislu, u tom duhu i razmišljanju nastojimo da uspostavimo između nas jedno dužno poštovanje, ljubav, razumijevanje i dobru volju. Nebeski anđeli kada su objavili ljudima da se Isus rodio pjevali su „Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje“, a mir i dobra volja temelj su naše vjere i našeg opstanka“, rekao je Olujić.

Pin It on Pinterest