27. srp 2010.

U srijedu 28. srpnja mons. dr. Vlado Košić, sisački biskupi slavio je 25. obljetnicu svoje mlade mise u svojoj rodnoj župi u crkvi Svetog Petra i Pavla u Petrijancu. Biskupovom srebrnomisnom slavlju pridružilo se tridesetak svećenika Varaždinske i Sisačke biskupije kako i svećenika biskupove generacije, te brojni vjernici i biskupovi prijatelji.

Na početku misnog slavlja biskup Vlado, nazvavši sve okupljene svojim prijateljima, posebno je pozdravio svoje roditelje i članove svoje obitelji te drage prijatelje koji su utkali svoje živote u njegovo dvadeset i pet godina svećeničo služenje.

 

Prigodnu homiliju izrekao je vlč. Marinko Barbiš, upravitelj drevnog svetišta Majke Božje Goričke u Batomalju kraj Baške na otoku Krku. Vlč Marinko tumačeći starozavjetni stih „Nauči nas dane naše brojiti, da steknemo mudro srce“ Ps 90,12 protumačio je okupljenim vjernicima razloge slavljenja ovakvih jubileja.

Na kraju misnog slavlja mladih biskupove rodne župe predvođeni župnikom vlč. Ivanom Sakačem upriličili su prigodni program te mu darovali ceker prepun domaćih proizvoda kao zahvalu za sve što je učinio i prisjećanje na rodni kraj, ali i kako bi mu dali snage za sve ono što ga očekuje na putu koji je pred njim.

Nakon mise biskupovom srebrnomisnom slavlju oko obiteljskog stola pridružio se i mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

Vlado Košić rođen je 20. svibnja 1959. godine u Varaždinu, a kršten 10-ak dana kasnije u crkvi sv. Petra i Pavla u Petrijancu s krsnim imenom Vladimir Ivan. Odrastao je u Družbincu, gdje je završio osnovnu školu, a potom maturirao na Interdijecezanskoj srednjoj školi za spremanje svećenika u Zagrebu 1978. godine. Teologiju je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, gdje 1985. diplomira, te biva zaređen za prezbitera Zagrebačke nadbiskupije. Pastoralno djeluje u Zagrebačkoj nadbiskupiji kao kapelan u Karlovcu, odnosno Dubovcu i Zagrebu, te kao župnik Hrastovice i Petrinje, u vrijeme domovinskog rata. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je u prosincu 1998. pomoćnim biskupom zagrebačkim, a 6. veljače iduće godine zaređen je za biskupa. U Zagrebačkoj nadbiskupiji je generalni vikar te pastoralno odgovoran za Sisačko-gorski i Čazmansko-moslavački arhiđakonat. 5. prosinca 2009. godine papa Benedikt XVI. ponovno je uspostavio Sisačku biskupiju te imenovao Vladu Košića sisačkim biskupom. Dio je to njegove bogate životne priče, a o tome koliko su ponosni na njega i koliko ga cijene njegovi Petrijančani dovoljno govori podatak da je Župna crkva svetog Petra i Pavla u Petrijancu bila premala kako bi primila brojne okupljene koji su mu svojim dolaskom željeli odati počast i zahvalu na svemu što je učinio za njih, ali i vjernike diljem Hrvatske.

Pin It on Pinterest