7. tra 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 6. travnja u župnoj crkvi Sv. Roka u Kratečkom misu za vlč. Ivana Perhača, župnika ove župe za vrijeme II. svjetskog rata, a koji je u neljudskim uvjetima umro u zatvoru Stara Gradiška. Tom prigodom biskup je na ulazu u crkvu blagoslovio i novopostavljenu spomen-ploču za ovog svećenika. U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić i domaći župnik o. Mirko Sadak koji je na početku okupljene podsjetio na životni put vlč. Perhača.

U homiliji, biskup Košić je rekao kako blagoslov spomen-ploče za župnika Perhača, koji je umro pod terorom u logoru Staroj Gradiški, kao i čitavo ovo vrijeme korizme, u kojoj razmatramo muku Kristovu, podsjećaju nas na to da je naš život također na ovaj ili onaj način nošenje križa i mučeništvo koje trebamo znati prihvatiti. „Kao što je poznato, svećenik Ivan Perhač bio je župnik kroz deset godina u Kratečkom prije rata i u Drugom svjetskom ratu. Uhitili su ga komunisti koji su proganjali katoličke svećenike i ubijali ih, kao i tolike hrvatske katolike, te su ga na montiranom sudu, bez ikakve krivnje i bez ikakvih dokaza – kao i nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca – 1946. osudili na 20 godina robije. U užasnim zatvorskim uvjetima vlč. Ivan umro je u zatvoru već 17. svibnja 1947. godine“, dodao je biskup te još istaknuo kako je zatvor u Staroj Gradiški osobito bio težak za katoličke svećenike, gdje je poslije Drugog svjetskog rata u tzv. demokratskoj Jugoslaviji robijalo, među ostalim mnogobrojnim političkim zatvorenicima, 300 svećenika, a 8 ih je i umrlo u njemu. „To su činjenice o stradanju katoličkih svećenika od komunističkog režima. Zato smo mi posebno osjetljivi prema toj ideologiji i njezinim simbolima, prema slatkorječivosti onih koji po mentalitetu i metodama slijede ‘očeve komunizma“ i danas nam nudeći crvenu zvijezdu kao znak slobode. Mi dobro znamo kakva je to sloboda, da je to najgore ropstvo“, poručio je biskup Košić.

Biskupova homilija u cijelosti

U nastavku govoreći o pročitanom Evanđelju biskup je rekao kako nam je sv. Ivan u njemu donio zanimljiv opis Isusova oživljenja Lazara koji je već bio umro, a Isus ga je vratio u život. „Doduše, to je samo slika vječnog Uskrsa, jer Lazar je vraćen u ovaj zemaljski život, a nas Gospodin želi uvesti u vječni život. No, da bismo to postigli, trebamo vjerovati. Isus najprije Lazarovoj sestri Marti kaže: ‘Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada’, a potom ju pita: ‘Vjeruješ li ovo?’ Martin je odgovor: ‘Da, ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, onaj koji dolazi na svijet.’ Ako je to i naš odgovor, a trebao bi biti, tada ne samo da će nam Isus obnoviti život na zemlji, i podići našu braću i sestre za koje se molimo da ih Gospodin ozdravi, nego će nam svima darovati i život uskrsnuća, život koji nikada ne prolazi jer On je život i uskrsnuće, i uz njega prianjati znači imati život vječni. Za to se nadamo i za to molimo i nama svima, svim poginulima i mučenima za Boga, istinu i pravdu, našim braniteljima, kao i našem pokojnom župniku, mučeniku Ivanu Perhaču“, zaključio je biskup Košić.

Na kraju, biskupu Košiću na predvođenju mise i posebno na inicijativi postavljanja spomen-ploča za stradale svećenike zahvalio je župnik Sadak. Misu je animirao mješoviti zbor iz župe Budaševo uz orguljašku pratnju gđe Margarete Milatović.

Pin It on Pinterest