24. ožu 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 23. ožujka u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici misu za vlč. Alojzija Vjekoslava Venka, župnika ove župe za vrijeme II. svjetskog rata, nepravedno osuđenog i pogubljenog. Tom prigodom biskup je na župnoj kući blagoslovio novopostavljenu spomen-ploču za ovog svećenika, a kojeg Hrvatska Dubica nije zaboravila već njegovo ime danas nosi i jedna od glavnih ulica u ovome mjestu.

U koncelebraciji bili su župni vikar iz Hrvatske Kostajnice fra Svetislav Krnjak, župnik iz Prijedora vlč. Marko Vidović i domaći župnik preč. Milan Begić koji je prije blagoslova i pročitao kratak životopis vlč. Venka.

Na početku homilije biskup Košić je podsjetio okupljene kako danas na treću nedjelju korizme Crkva u Hrvatskoj misli i moli se za braću katolike i Hrvate u BIH, te skuplja priloge da bi i time pokazala svoju solidarnost i blizinu s onima koji proživljavaju još uvijek teže posljedice rata negoli mi u Hrvatskoj. „Pozivam vas stoga da ustrajete u molitvi za našu subraću u BIH, za njihova prava i da velikodušno darujete koliko više možete u današnju milostinju svoj dar za njih, da osjete da ih nismo zaboravili, da smo im blizu i da smo s njima“, rekao je biskup Košić.

U nastavku govoreći o životu vlč. Venka biskup je istaknuo kako je on bio mučenik za vjeru u Krista ubijen od komunista, nakon namještenog suda 1946. godine. „Bila su to naime olovna, teška vremena za Katoličku Crkvu, kada je bjesnio progon Crkve i osobito teško pogađao katoličke svećenike. U našoj Sisačkoj biskupiji željeli bismo se upravo ove godine sjetiti osobito svih žrtava Drugog svjetskog rata i poraća te popisati zaboravljene i dugo prešućivane žrtve koje je masovno posijao bezbožni komunizam. Među njima zauzima svijetlo mjesto upravo vaš dugogodišnji župnik Vjekoslav Venko (1924.-1946.), koji je nakon rata bio krivo optužen da je činio zločine, o čemu se u svojem pismu jasno očitovao nazvavši to lažima“, rekao je biskup te dodao je kako je o njegovoj nevinosti svjedočilo i 1200 vjernika ove župe.

Biskupova homilija u cijelosti

Govoreći o pročitanom Evanđelju gdje Isus daje Samarijanki vodu živu biskup Košić je rekao kako je voda živa upravo Duh Sveti. „Isus taži pravu duboku žeđ, on daje ono što jedino usrećuje, spoznaju vlastite grješnosti i obraćenje srca, mogućnost novoga života! Naš mučenik župnik Venko dobro je poznavao Gospodina Isusa i naviještao je njegovo Evanđelje. Nikome se nije zamjerio, nikoga mrzio, dapače svima je dobro činio – o čemu svjedoče i njegovi župljani, ne njih tek nekoliko, nego velik broj! – ali ipak je osuđen na prividnom sudu, na namještenom sudu, na diktiranom komunističkom sudu – na smrt! Ništa nije bio kriv, bio je kriv samo jedno: bio je katolički svećenik! On je davao vodu živu, milost Krista Gospodina, njegova Duha Svetoga svima – pa ipak je, kao i njegov i naš Učitelj Isus, bio osuđen nevin i ubijen“.

Biskup se osvrnuo i na predavanje direktorice Instituta za netoleranciju i diskriminaciju protiv kršćana u Europi dr. sc. Gudrun Kugler, održanom dan prije na akademiji “Ljudsko dostojanstvo” u sisačkom Velikom Kaptolu, a u kojem je ona navela više aktualnih primjera teških napada na vjernike katolike u Europi. „Na žalost ateizam je sve agresivniji, lobiji koji su protiv kršćanskih vrijednosti – osobito protiv dostojanstva ljudske osobe i protiv obitelji i kršćanskog morala – sve su brutalniji i nasilniji. Ipak mi se ne bojimo, jer znamo: Lijepo je biti Kristov učenik, za to su dali živote toliki najbolji sinovi i kćeri naše Crkve i naroda, te ćemo i mi rado slijediti primjere vjere da bismo i sami dali svjedočanstvo sadašnjim i budućim naraštajima da je Krist naš Gospodin i Spasitelj“, poručio je na kraju biskup.

Pin It on Pinterest