10. kol 2015.

Udruga MAGIS i SKAC predvođeni p. Ikom Mandurićem organizirali su u sklopu svog programa „Ljeto za 5!“ kamp duhovnog, edukacijskog i zabavnog karaktera u Prognaničkom naselju Mala Gorica, gdje su smješteni Hrvati s Kosova koji su u Hrvatsku stigli davne 1999. godine.

Cilj kampa je motivirati ovu malu zajednicu koja još uvijek živi na marginama društva, a posebno njene najmlađe članove, u socijalizaciji, te potaknuti na proaktivnost. Tako će od 9. do 14. kolovoza, koliko kamp traje, prijepodneva biti rezervirana za edukacijske radionice s djecom svih uzrasta, od učenja engleskog jezika do radionica životnih vještina, komunikacija i rješavanja problema. Popodne će se održavati razne igre za djecu, a večeri su rezervirane za duhovni program za volontere, te Svetu misu kojom će svaki dan i završiti.

Kamp je otvoren, u nedjelju 9. kolovoza, misnim slavljem kojeg je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s voditeljom SKAC-a p. Ikom Mandurićem, duhovnikom u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati vlč. Ivanom Grbešićem, župnikom iz Gora preč. Paškom Glasnovićem i domaćim župnikom vlč. Mladenom Vidakom.

U homiliji biskup je zahvalio svima onima koji su omogućili da se ostvari ovaj susret između mladih i stanovnika naselja, ističući svoje zadovoljstvo što će ovo vrijeme pred njima biti tjedan rada, molitve, traženja svjetla i puteva vjere kojima bi svi trebali ići.

Obraćajući se brojnim okupljenim stanovnicima naselja biskup se osvrnuo na njihovo šesnaest godišnje čekanje rješavanja stambenog pitanja i izgradnju kuća u bivšem prognaničkom naselju u Dumačama. „Nešto je spora ta ljudska pravda i ljudska pomoć. Ali Bog nas ne ostavlja i ja vam čestitam što vi to vjerujete, što ste izdržali tolike godine, što se niste prestali nadati i što ćete dočekati to ispunjene vaših nada. Također vam želim zahvaliti što ste sačuvali osobito poštovanje obiteljskog života te podižete i odgajate brojnu djecu. Vaše naselje je poznato po brojnoj djeci i vi, više nego druge župe i zajednice, poštujete upravo život, a to je znak vjere koja je u vama“, zaključio je biskup.

Na kraju okupljenima se obratio p. Ike zahvalivši biskupu i župniku što su ih primili i podržali ovaj projekt. Ike je i pojasnio kako je nastala Udruga Magis ističući da im je glavna vodilja da vjeru prate djela, a u ovom slučaju željeli su uljepšati ljeto djeci prognaničkog naselja.

Pin It on Pinterest