1. stu 2010.

 U Biskupijskom ordinarijatu u Sisku održana je 6. sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine kojom je predsjedao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, metropolit, a sudjelovali: biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak, biskup Križevačke eparhije vladika Nikola Kekić, biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak, zagrebački pomoćni biskupi – mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski – te domaćin sisački biskup mons. Vlado Košić. Sjednica je započela u 10 sati.  Domaći biskup Košić pozdravio je sve nazočne, a osobito mons. Gorskog, koji je sudjelovao po prvi puta na sjednici Metropolije. On je istaknuo da je ovo povijesna sjednica jer od davnine, kada je Sisak bio biskupijski grad, do danas u ovom gradu nije se održao takav susret. Kardinal se zahvalio i rekao da je ovo prvi susret hrvatskih biskupa nakon što je Papa Benedikt XVI. na poziv Crkve i države odgovorio da dolazi sljedeće godine u Hrvatsku, točnije u Zagreb. Biskupi su razgovarali o hodočašću svećenika iz čitave Metropolije sljedeće godine u Ludbreg, povodom 600. obljetnice ludbreškog svetišta. To će se hodočašće održati 4. travnja 2011. U svom radu bilo je riječi o zajedničkom pastoralnom radu te odlučeno da se sljedeći susret održi u Bjelovaru.

 

 

 

POZDRAV BISKUPIMA METROPOLIJE – SISAK, 2.XI.2010.

Mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup – domaćin

 

         Od sveg srca vas sve pozdravljam, dragi i poštovani biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine, na čelu s našim metropolitom kard. Josipom Bozanićem, zagrebačkim nadbiskupom! Pozdravaljam također biskupa varaždinskog mons. Josipa Mrzljaka, biskupa križevačke eparhije mons. Nikolu Kekića, biskupa bjelovarsko-križevačkog mons. Vjekoslava Huzjaka, pomoćne biskupe zagrebačke: mons. Valentina Pozaića, mons. Ivana Šaška i mons. Miju Gorskog!

         Poštovani metropolita, poštovani biskupi, u drevnom Sisku – koji je od 5. prosinca 2009. godine ponovno postao biskupijski grad – ovaj vaš dolazak ja bih nazvao povijesnim. Od stoljeća desetog, naime, nisu se u Sisku sastajali biskupi jer od tog vremena više se ne spominje u povijesnim spisima Sisačka biskupija – a moguće je da je prohujalo i više stoljeća, budući da se u stoljeću sedmom spominje posljednji sisački biskup. Dakle, dobro došli u biskupijski grad Sisak, koji zaživljava svoje dane ponovno uspostavljene Biskupije. Mi se nalazimo u župnom dvoru, u kojem je Biskup podstanar kao i biskupski ordinarijat. Preko puta je zgrada Velikog Kaptola koja se priprema za veliku obnovu, a koja će vidljivo početi sljedeće godine. Sad se još radi na projektnoj dokumentaciji. Naši planovi su veliki. Trenutno se u Biskupiji grade dvije crkve: Sv. Marije Kraljice u sisačkoj župi Pohoda BDM te u Gori. Dovršuje se još nekoliko crkava: u Maji, u Divuši i Pokupskom. Radimo upravo na početku obnove zgrade biskupijskog Caritasa, a započeli smo i pripreme za Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku 2012. godine.

         Spominjem dva događaja koji će se zbiti u našoj Biskupiji do kraja ove godine: prvi je obilježavanje 20. obljetnice mučeničke smrti sisačkog župnika Antuna Grahovara – što ćemo komemorirati Okruglim stolom i svetom misom 9. studenoga, te simpozij o Sisačkoj biskupiji, prozvan po buli ponovne uspostave Biskupije „Antiquam fidem“, koji ćemo održati 3. i 4. prosinca o.g., a na samu godišnjicu, u nedjelju 5. prosinca imat ćemo misu zahvalnicu u našoj katedrali. Pozivam vas već sada na oba događaja, dakako, ukoliko vam je moguće doći. U svakom slučaju nama je veliko ohrabrenje vaš dolazak i ova prva sjednica biskupa Zagrebačke metropolije u našem gradu Sisku! Neka vam bude ugodan boravak ovdje da poželite ponovno doći, a ako Bog da uskoro i u zgradi Velikog Kaptola, gdje će biti moguće održati jednog dana i zasjedanje HBK.

         Dobro nam došli, dragi biskupi, na čelu s našim kardinalom i metropolitom, koga sada molim da započne sjednicu svojim uvodnim obraćanjem!

Pin It on Pinterest