15. pro 2015.

U Biskupskome ordinarijatu Sisačke biskupije u Sisku, u ponedjeljak, 14. prosinca 2015., održana je Dvadeset i osma sjednica biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine, na kojoj su – pod predsjedanjem metropolita, nadbiskupa zagrebačkoga, kardinala Josipa Bozanića – sudjelovali svi biskupi Metropolije: mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Vlado Košić, biskup sisački i domaćin sjednice, zatim mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački te pomoćni zagrebački biskupi: mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Prije sjednice, biskupi su hodočastili u obnovljeno svetište Majke Božje Gorske, koju je, nekoliko dana ranije, na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, posvetio sisački biskup, mons. Vlado Košić, domaćin Susreta. U Gori je biskupe dočekao župnik i rektor Svetišta, vlč. Paško Glasnović. Mons. Košić svoju je subraću upoznao s poviješću i značenjem te iznimne crkve, osobito s njezinim rušenjem u srpskoj agresiji tijekom Domovinskoga rata, kao i sa zahtjevnom i dugotrajnom obnovom. Ta je crkva već osam stoljeća govorljiv znak Božjega djelovanja i obnavljanja, jer ju vihori nasilja i razaranja, uz tolike nanesene rane, nisu izbrisali te je neumorno podizana za nadolazeće naraštaje. I danas pokazuje snagu klice života koji je prisutan po čvrstoj vjeri vjernika.

Biskupi su svojom molitvom i pjesmom u Svetištu dali hvalu Bogu i ljudima za ostvareno djelo obnove te u toj jubilejskoj crkvi Svete godine milosrđa molili zagovor Bogorodice za Sisačku biskupiju, Zagrebačku metropoliju i za hrvatsku domovinu, da žive s pouzdanjem u Gospodina, svjedočeći milosrdnu ljubav po uzoru na Bezgrješnu.

Na sjednici su biskupi, na temelju izvješća i izlaganja prof. dr. Josipa Šalkovića, sudskoga vikara međubiskupijskih sudova u Zagrebu, pozornost posvetili radu međubiskupijskih sudova i pravno-pastoralnim vidicima reforme kanonskoga prava. Istaknut je dobar rad sudova i nastojanje da se rad suda oblikuje tako da odražava narav svoga poslanja, prateći potrebe i izazove sadašnjega vremena. Razmotrena su i aktualna pitanja o kojima i u necrkvenim medijima, doduše, prilično često govori, ali nažalost s puno površnosti i netočnosti.

Među tematskim naglascima sjednice bio je Jubilej milosrđa sa svojim pastoralnim vidicima. Nakon što je to papa Franjo učinio 8. prosinca, u nedjelju, 13. prosinca, Vrata milosrđa otvorena su i u našim biskupijama. Biskupi su se osvrnuli na ta slavlja, primjećujući dobar odaziv i odjek toga događaja među vjernicima. Na sjednici se nastavilo s nadograđivanjem pastoralnih programa tijekom Jubileja u naviještanju i slavljenju otajstva milosrđa, kao i u očitovanjima karitativne zauzetosti. Odlučeno je da će svećenici svih biskupija Zagrebačke crkvene pokrajine hodočastiti u Nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke u ponedjeljak, 3. listopada 2016. godine, na obljetnicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca.


Pin It on Pinterest