17. lip 2011.

KLENOVNIK Sisčani na Marijinom putu Dvedesetpetero mladih župljana župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Siska hodočastilo je u subotu 18. lipnja Marijinim putem k svetom Volfgangu u Vukovoj nad Klenovnikom. Taj prvi pohod vjernika Sisačke biskupije u Klenovnik organizirali su župnik župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Siska Branko Koretić i župnik vikar Ivan Kljunić, prošlogodišnji mladomisnik Varaždinske biskupije rodom iz Klenovnika, koji pastoralno djeluje u Sisačkoj biskupiji.

 

Pješačenje od Klenovnika do Vukovoja, u dužini od oko 4 kilometra, za mlade Sisčane nije predstavljalo nikakav problem a svoj su hod obogatili pjesmom i molitvom koja se skladno razlijegala zagorskim bregima. Obnovljene postaje Marijina puta posebno su ih obradovale. Misno slavlje u kapeli sv. Volfganga predvodio je klenovnički župnik Josip Jagarčec, koji je mlade hodočasnike s oduševljenjem upoznao s bogatom poviješću najjužnije europske kapele posvećene njemačkom biskupu sv. Volfgangu, koja je tijekom pet stoljeća postojanja sačuvana kao najizvornije građena gotička kapela u tom dijelu Hrvatske.

Župnik Jagarčec je s ponosom istaknuo činjenicu da su upravo mladi Sisčani prvi hodočasnici koju sudjeluju u misnom slavlju pred obnovljenim glavnim oltarom sv. Volfganga, čija je obnova trajala gotovo sedam godina. Obnavlja se i postaja Marijina puta “Krist na Maslinskoj gori” koja će biti uskoro završena. Od 2008. godine kada je obnovljena prva od 15 postaja, do sada je svake godine obnovljena po jedna postaja a preostali fragmenti stare postavljeni u lapidarij smješten u cintoru kapele.

Gostoljubivi domaćini počastili su sve okupljene ispred kapelske kuće u sjeni starih krošnja, odakle pogled seže niz cijelu dolinu od Lepoglave, uz planinu Ivančicu prema Varaždinu, Podravini i Međimurju te susjednoj Sloveniji. Božji mir, netaknuta priroda koju čovjek minimalno oblikuje i bogata sakralna kulturno povijesna baština klenovničkoga kraja, ostat će Sisčanima u trajnoj uspomeni i poticaj na čuvanje i zauzimanje svojih vrjednota. Bio je to i poticaj mještanima Klenovnika da još više čuvaju svoju baštinu, koju ponekad prepoznaju namjernici iz drugih krajeva prije nego domaći. (N. P.)

Pin It on Pinterest