3. sij 2023.

Od pastoralne godine 2022./2023. Sisačka biskupija ulazi u svoj sinodski proces. Započinje faza „Savjetovanje” u kojoj se želi prikupiti što više prijedloga crkvenih tema o kojima bi se raspravljalo. Biskupijska sinoda otvara se u duhu Sinode o Sinodalnosti koju je započeo papa Franjo 2021.

Naša biskupijska sinoda održat će se pod geslom „Krist, kamen zaglavni“ (Ef 2,20), s aluzijom na našeg zaštitnika svetog Kvirina koji je svoje mučeništvo podnio tako što je bačen u rijeku u Sabariji (Szombathelyju) najvjerojatnije 308. godine.

         Tajništvo Sinode, na čelu s dr. Ivanom Petrovićem, sastavilo je molitvu za Sinodu koju je biskup Košić odredio da Božji narod moli na kraju svake svete mise s narodom u nedjelje i blagdane.

         Psalam 118 uzeli smo kao svoj himan, a glazbu je za tu prigodu napisao maestro preč. Robert Jakica, rektor bazilike sv. Kvirina, a tekst pripredio prof. Zlatko Vidulić.

Naša je želja da pripravu imamo do jeseni 2023., te da potom izaberemo i imenujemo članove Sinode koji bi kroz 2024. održali potrebne sjednice kako bi Biskup mogao iz svih prijedloga donijeti zaključke koje bismo, ako Bog da, proglasili 2025. godine. U pastoralnoj godini 2022./2023. svaka bi župa trebala održati barem pet sjednica na temu Sinoda Sisačke biskupije. U tu svrhu za sve sastanke po biskupiji izrađuju se kateheze, koje će pripremati i dostavljati na župe naš Katehetski ured.

Biskupija otvorila i posebnu e-mail adresu: sinoda@biskupija-sisak.hr na koju treba slati sve kako zajedničke tako i osobne prijedloge. Njih je moguće slati i poštom na adresu župe Popovače: Župa sv. Alojzija Gonzage,  prijedlozi za Sinodu, Kutinska 8, 44317 Popovača.

Pin It on Pinterest