21. stu 2010.

U ponedjeljak 22. studenog u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen Simpoziji o Sisačkoj biskupiji „Antiquam fidem“ koji će se održati od 3. do 5. prosinca ove godine povodom 1. obljetnice ponovnog oživljavanja Sisačke biskupije. Simpoziji organiziraju Sisačka biskupija i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Sisak, a održava se u Hotelu Panonija u Sisku.

U prigodnom obraćanju mons. Vlado Košić, sisački biskup je istaknuo kako ovaj simpozij želi promovirati samu činjenicu da je Hrvatska dobila novu biskupiju, te javnosti prezentirati bogatu povijest Sisačke biskupije koja je postojala u prvom tisućljeću. Biskup Vlado je pozvao sve vjernike Sisačke biskupije na misno slavlje u nedjelju 5. prosinca u 10 sati kojim će Bogu zahvaliti na daru ponovnog oživljavanja Sisačke biskupije.

 

Fra dr. Darko Tepert predstavio je vrlo bogat program koji je važan ne samo za crkvene potrebe već je značajan na znanstvenom području. Naime na simpoziju će svojim predavanjima sudjelovat 26 predavača od kojih su 4 akademika. U danima trajanja simpoziju moći će se nabaviti knjižica u kojoj će biti prezentirani sažeci svih predavanja te detaljan raspored održavanja Simpozija.

Nakon predavanja predavačima će biti ponuđeno studijsko putovanje tokom kojeg će im biti prezentirana važni kulturni i sakralni objekti u okolici Petrinje, Gore, Siska, Ivanić-Kološtra i Kutine rekla je Spomenka Jurić, voditeljica Ureda za kulturu SB.

Na samom kraju Antun Sente, ml., je objasnio logo Simpozija, a to je Kvirinova svjetiljka iz 4. stoljeća koja se čuva u Gradskom muzeju Sisak čije tijelo je u obliku jaganjca nad čijom glavom dominira kristogram česti znak kršćana iz apostolskih vremena. Upravo je starac Šimun Isusa nazvao Svjetlom za prosvjetljenje naroda čemu želi doprinijeti i Simpozij „Antiquam fidem“ – rasvijetliti sjajnu prošlost Sisačke biskupije te obasjati današnje putove za boljom budućnosti do susreta s Kristom u vjenčanosti. AS

Pin It on Pinterest