25. pro 2014.

Scenski prikaz Isusova rođenja „Sveta noć” održan je nakon male polnoćke ispred župne crkve sv.Lovre. Članovi Marijine legije uprizorili su dolazak Spasitelja svijeta. Svake godine je prikaz drugačiji i raznolikiji za što je zaslužan vjeroučitelj iz Prve osnovne škole Vlado Sučec, voditelj Marijine legije u Petrinji, koji je i ove godine režirao glazbeno-scenski prikaz.

U prikazu je, zajedno sa članovima ove katoličke udruge, sudjelovalo osamdesetak izvođača. Da bi prikaz bio što vjerniji danima su održavane probe uz ostale pripreme. Tako je scenom, sa sjeverne strane crkve sv.Lovre, dominirala drvena štalica sa pravim životinjama. Na drugom mjestu, ispred crkve, vrvio je Betlehem pun ljudi. Oko scene je, ustupivši drvene komponente, pomogao petrinjski lončar Valentino Valent koji je kroz Pasiju, Jaslice i prikaze povijesnih priča iz Petrinje već stekao dosta iskustva. Kostime je izradio krojački salon Slavica.

Josipa je ove godine uprizorio Dario Marković, Marija je bila Klara Marjanović. Tek rođenog Isusa prikazao je četveromjesečni Karlo Mijatović, četvrto dijete Josipa i Ivane Mijatović iz Petrinje. Petstotinjak Petrinjaca pogledalo je prikaz, a o tome što misle dovoljno je rekao glasan pljesak po završetku. Brojni su se građani s djecom pohrili fotografirati s Isusom.

„Vrlo lijepo je da se tako nešto dešava u Petrinji. Trebalo bi toga i više i češće, ali evo i ovo sada je vrlo lijepo. Ove sam godine oduševljena.”, rekla je Suzana Posedi Kolić.

„Pridružujem se mišljenju jer trebalo je dugo vremena da se ovo u Petrinji desi. Svaka čast!”, dodao je Franjo Kolić.

Posebnost ovogodišnjeg prikaza bio je i nastup nedavno oformljenog banda Kraljica od Sabe, kojeg sačinjavaju mladi iz Marijine legije. Svirali su prigodne pjesme prije i poslije prikaza. Band je svoju javnu premijeru imao prije dva dana nastupajući u paviljonu u sklopu Tominja u Petrinji.

Marin Fran/Portal53

Pin It on Pinterest