10. pro 2011.

„Ređenje … u Sisačkoj biskupiji oženjenih muževa koji preuzimaju trajnu službu đakona, nije prvo takvo ređenje u Sisku, jer Sisak je kao drevni kršćanski grad sigurno u prvom tisućljeću imao s biskupom i prezbiterima također i đakone. Mogli bismo reći da se Crkva obnovom trajnog đakonata nakon Drugog vatikanskog sabora vratila svojim korijenima.“ kazao je mons. Vlado Košić, sisački biskup u svojoj homiliji na misnom slavlju za vrijeme kojega je podijelio red trajnog đakonata trojici oženjenih muškaraca u subotu 10. prosinca 2011. godine.

Obraćajući se okupljenom mnoštvu, vjernicima, rodbini i samim đakonima Danielu Mihaelu Juriću iz župe Uznesenja BD Marije iz Pešćenice, Željku Kovačeviću iz župe Svetog Martina biskupa iz Pisarovniske Jamnice i Vjekoslavu Uvaliću iz župe Preobraženja Gospodnjega iz Petrinje Sisački biskup je kazao kako se “obnovom đakonata sveti red upotpunjuje u sva tri svoja stupnja, a vi, đakoni, ste prvi koji ćete učiniti da se u našoj Biskupiji ta služba i predstavi vjernicima.” I nastavio:  „Ja se tome veoma radujem, jer znam da je to obogaćenje Crkve. I zbog Crkve se radujem, a i zbog vas, dragi budući đakoni. Vama Crkva povjerava – kao što smo čuli u Djelima apostolskim – brigu za siromašne, štono bismo rekli: karitativnu brigu Crkve. No, vi ste i u liturgiji prepoznatljivi službenici: navješćivat ćete Evanđelje, propovijedati, te dijeliti Svetu Pričest. Povjerava vam se i da posjećujete bolesne te im donosite Svetu Pričest, da dijelite svete sakramente: krstite, vjenčate, vodite sprovode, vodite pobožnosti i pomažete u katehezi djece, mladih i odraslih. Vaša će uloga sve više dolaziti do izražaja, zato i vi budite na početku strpljivi. Možda vas neće svi niti prepoznati da ste crkveni službenici, a neki će misliti da ne može sakrament Pričesti, krštenja ili ženidbe podijeliti nitko osim svećenika. No, vi ćete ih moći dijeliti, jer po vama sam Krist svojim učenicima daruje svoju milost, svoju ljubav i svoje duhovne darove.“ kazao je biskup Košić.

Uz biskupa na euharistiji su slavlju sudjelovali, generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Stjepan Ptiček, dr. Tomislav Markić, voditelj đakonske pastoralne godine, te brojni svećenici Sisačke biskupije kao i brojni đakoni kako oni oženjeni tako i oni koji se pripravljaju za red prezbiterata.

U svojoj homiliji biskup Vlado je posebno pozdravio supruge zaređenih đakona Gordanu, Nevenku i Mirnu te dvanaestero djece triju đakonskih obitelji, te uputio molitvu: „Gospodine, učini od naše braće Daniela, Željka i Vjekoslava đakone koji će rado pomagati svojoj braći, donoseći im ono najpotrebnije – Tebe i duhovnu okrepu Tvoje blizine i ljubavi.“

Ljepoti misnog slavlja doprinijeli su članovi Biskupijskog zbora pod ravnanjem Jelene Blašković, dipl. crkvene glazbenice dok ih je za orguljama pratila Marijana Boček, te bogoslovi i katedralni ministranti pod vodstvom vlč. Mate Malekinušića, katedralnog ceremonijara. AS

Fotogalerija

Pin It on Pinterest