10. pro 2011.

Na 3. nedjelju adventa, kada se u Crkvi tradicionalno obilježava nedjelja Caritasa, u župi sv. Petra u Ivanić Gradu svečano je obilježeno 20 godina djelovanja župnog Caritasa. Obilježavanje je započelo svetom misom koju je predvodio generalni vikar Sisačke biskupije, mons. Josip Ćorić, a asistirao je nedavno zaređeni đakon, Damir Ceković koji u ovoj župi vrši đakonski praktikum. Mons. Ćorić u prigodnoj je homiliji naglasio kako kršćanska djelotvorna ljubav kreće od Božje ljubavi i da je Bog sam pravi Caritas. Nakon misnog slavlja voditeljica župnog Caritasa, dr. Milka Barun-Feller, nedavno umirovljena liječnica opće prakse i dugogodišnja voditeljica Caritasa, predstavila je rad Caritasa. Njegov rad započeo je pod vodstvom dr. Ankice Skrbin u teško ratno vrijeme u kojem je bilo mnogo izbjeglica, prognanika i drugih potrebitih ljudi, a 1993. vodstvo Caritasa, u još uvijek ratnom stanju, preuzima dr. Milka Barun- Feller.  Župni se Caritas na početku brinuo za oko 2500-3000 nevoljnih ljudi kojima je pružana pomoć u hrani, odjeći, lijekovima i medicinskoj opremi, a što je bilo značajno potpomognuto donacijama iz inozemstva.

Solidarnost koja je tada vladala među ljudima bila je vidljiva i u broju volontera kojih je početno bilo čak stotinjak i koji su djelovali u različitim neprikladnim uvjetima, sve u želji da se pomogne onima kojima je to potrebno. Po završetku rata i nakon što je uslijedila stabilizacija u hrvatskom društvu, djelovanje župnog Caritasa usmjereno je na pomoć siromašnim i potrebitim ljudima s područja ivanićgradske župe kojih je sada oko 300-injak, a pod osobitom skrbi je 30-ak obitelji s mnogobrojnom djecom. Za njih se tri puta godišnje, pred Božić, Uskrs i početkom ljeta organizira podjela hrane i deterdženta te odjeće i obuće po potrebi. Prilikom svake podjele daruje se  oko 300 l ulja, 300 kg šećera, 500 kg brašna, nešto tjestenine i riže te 200 kg deterdženta. Iskazano u novcima to iznosi oko 8000,00 kn po jednoj podjeli. Uz to, pojedine obitelji koje su lošeg imovinskog stanja dolaze svaki mjesec po hranu.  Puno puta se pomogne  i novčano, osobito kada treba platiti režije ili kupiti lijek, a po potrebi se daruje i namještaj ili pomaže u obnovi ili gradnji kuće.

U radu Caritasa sudjeluje 15 volontera koji svoju motivaciju za karitativno djelovanje pronalaze u euharistiji u kojoj se svima nama daruje Isus Krist i koji je svojim životom dao primjer kako ljubiti i služiti drugima. Dr. Barun-Feller istaknula je zadovoljstvo poradi dobre suradnje poduzetnika, firmi, škola i drugih ustanova  s područja Ivanić-Grada  koje se često vrlo rado i velikodušno uključuju u prigodne karitativne akcije i tako omogućuju da pomoć potrebitima bude još veći znak „odgovornosti svih za sve“, kako to govori načelo solidarnosti. Voditeljica župnog Caritasa je na kraju predstavljanja 20 – godišnjeg rada Caritasa zahvalila volonterima za njihovu aktivnost i sebedarje,  župniku Ćoriću koji značajno podržava njegov rad te svim župljanima koji i sami, ovisno o svojim mogućnostima, pomažu da se ima s čime pomoći. Završavajući svečano obilježavanje, mons. Ćorić je također zahvalio volonterima župnog Caritasa te istaknuo kako je volonterski, a osobito karitativni, rad u društvu najočitiji primjer djelotvorne vjere koja bi trebala obilježiti život svakog kršćanina. Obilježavanje je završeno druženjem župljana u prostoru u kojem je i slikovito bio prikazan rad župnog Caritasa kroz proteklih 20 godina.  (VK)

Pin It on Pinterest