30. ruj 2012.

Oko 500 svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika iz nadbiskupije Trento (Trentino, Sjeverna Italija) žive i djeluju kao misionari u cijelom svijetu. Svake godine Autonomna provincija i nadbiskupija Trento, u dogovoru s njima, organiziraju susret u domovini kako bi izmijenili iskustva, međusobno se ohrabrili i senzibilizirali sugrađane za evangelizaciju i solidarnost s narodima s kojima dijele svakidašnjicu.

Nakon susreta trentinskih misionara iz Afrike 2009., iz Azije 2010., Latinske Amerike 2011., ove godine od 24. do 30. rujna susresli su se misionari koji svoje poslanje žive na starom kontinentu – EUROPI! – Tako je i Moslavina stigla na ovaj susret, koji se po četvrti puta odvija pod sloganom „Na rutama svijeta“.  A to se ostvarilo zato što je u toj manifestaciji sudjelovao pater Mariano Passerini, u pratnji p. Alphonsea i s. Mirjam, koji je rodom iz Trentina, točnije iz Besagna kod Rovereta.

Uz predavanja, diskusije, okrugli stol, rad u skupinama, konferenciju za tisak…, pružena je mogućnost predstavljanja zemlje u kojoj pojedini misionar djeluje. Tako su p. Mariano, p. Alphonse i s. Mirjam u gradu Tesero po sat vremena predstavljali Kutinu, Moslavinu, Hrvatsku zasebno 6., 7. i 8. razredima, dok su u četvrtak, 27. rujna imali susret s brojnom skupinom učenika iz gimnazije „Antonio Rosmini“ u Trentu, gdje su nakon predstavljanja povijesti, kulture, krajobraza, dobroćudnih Moslavaca…, odgovarali na zanimljiva pitanja gimnazijalaca, posebice u nekoliko navrata o posebnostima vjernika naše regije.

s. Mirjam Kuštreba, asc

Pin It on Pinterest