16. stu 2011.

Za ovako dobru hranu isplati se putovati i više od 6 kilometra, kazao je Toma Aladić iz Novog Pračnog, jedan od sedamdesetak korisnika Pučke kuhinje nedavno otvorene za javnost a u organizaciji Caritasa Sisačke biskupije na Sisačkom Zibelu, točnije na Trgu Vere Grozaj u prostorima koje je Grad Sisak dao na korištenje Sisačkoj biskupiji za potrebe Caritasa. Već tjedan dana siromašni Siščani, koje su preporučili sisački župnici dolaze u prostore Caritasa Sisačke biskupije gdje mogu objedovati. Svaki dan podijeli im se kuhano varivo u kojem se redovito nalazi i komad mesa te obilje kruha kojega na temelju sporazuma Hrvatskog caritasa i trgovačkog lanca Interspar njegova sisačka podružnica redovito dariva Pučkoj kuhinji u Sisku.

 

Samom pokretanju djelovanja Pučke kuhinje prethodila je akcija skupljanja hrane po župama Sisačke biskupije tijekom koje je prikupljeno 15 tona hrane – najviše krumpira, zelja i graha. Najveći donator je župa Varaždinske biskupije Svetog Vida iz Vidovca koja je sisačkom Caritasu donirala 5 tona krumpira. Redoviti donator Caritasu je i Caritas Zagrebačke nadbiskupije kao i druge tvrtke te samozatajni pojedinci.

Korisnici Caritasove pučke kuhinje su Siščani, koji se nalaze na brizi Centra za socijalnu skrb ili Crvenog križa a imaju preporuku jednog od sisačkih župnika. Tu je i nekoliko obitelji s brojnom djecom čija primanja nisu dovoljna za osnovne potrebe života. Svima njima na usluzi su gospođa Krisina Radić, ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije, jedna kuharica zaposlena u Caritasu te njene tri pomoćnice financirane putem mjera aktivne politike zapošljavanja koje provodi područni ured u Sisku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Uz njih sve je više volontera koji žele pomoći ljudima u potrebi među kojima su svakako najaktivniji volonteri Caritasa katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa i volonteri župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku.

Pučka kuhinja u Sisku samo je jedna od brojnih humanitarnih djelatnosti koje provodi Caritas Sisačke biskupije, poput Kuće za zbrinjavanje odraslih osoba s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem „Sv. Vinko Paulski“ u Oborovu u kojoj je trenutno na smještaju sedamdesettroje korisnika. Sve to svjedoči o opravdanosti ponovnog oživljavanja Sisačke biskupije te o velikoj socijalnoj brizi koju mons. Vlado Košić, sisački biskup ostvaruje kroz institucije svoje biskupije koje je osnovao i čiji rad koordinira te potiče brojne ljude dobre volje na zauzetije življenje svoje vjere.

Promatrajući radost tih malih ljudi prilikom sasvim ljudskog čina blagovanja u prostoru dostojna čovjeka s tanjurom ispunjenom toplom i ukusnom hranom, što si iz mnogih razloga sami ne mogu priuštiti, dovoljan je razlog da se uključimo i svojom nesebičnošću pridonesemo širenju te iste radosti brojnima koji su nas potrebni. To se može učinit konkretnim darom u naturi u prostorima Caritasa Sisačke biskupije na Trgu Vere Grozaj bb svaki dan od 7.30 do 15.30, uplatom novčanih sredstava na Caritasov račun pri OTP banci 2407000-1500314548 ili volonterskom raspoloživošću prigodom raznih Caritasovih aktivnosti, poručuje ravnateljica Radić.  (AS)

 

Pin It on Pinterest