7. velj 2013.

Prvi ovogodišnji susret svećenika Sisačke biskupije održan je u četvrtak 7. veljače u dvorani bl. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Gost predavač bio je fra Bože Vuleta, a govorio je na temu „Evangelizacija rubnih“.

U svom izlaganju fra Vuleta je istaknuo kako je mu je povod za odabir teme bila Godina vjere u kojoj imamo obvezu ne samo unutarnje izgradnje svoje vjere nego i poslanja, a iz toga prepoznajemo, na tragu Drugog vatikanskog sabora, i poslanje ka rubnima. Na osnovi evanđeoskog događaja susreta Isusa i Zakeja predavač je govorio o rubnima koji su poput Zakeja, a u kojem prepoznajemo sliku onih u našem društvu koji su na rubovima ili izvan Crkve, te o načinu kako svojim govorom prići rubnima, a da taj poziv zvuči poput poziva Isusa Zakeju. „Da izgovorimo njihovo ime, da oni čuju da ih zove brat i da se odnosimo prema njima kao prema braći i sestrama“, rekao je fra Vuleta.

Govoreći o sv. Maloj Tereziji fra Vuleta je rekao i kako smo i na tragu iskustava te svetice, koja je sjedila s nevjernicima i molila Isusa da ostane s njima za stolom, pozvani i poslani tim rubnima kao svojoj braći i sestrama, ne samo s jednom pritajenom ili otvorenom potrebom da se oni obrate, da od nesigurnih postanu sigurni, nego da od njih učimo da je vjera put nasljedovanja. „Mi smo uvijek na putu i Crkva je pozvana na jednu trajnu evangelizaciju, te je nedvojbena potreba reevangelizacije Crkve. Da bismo se sami mogli ponovno evangelizirati onda nikako ne možemo isključiti svoj odnos prema drugima. Na to nas obvezuje i Isus sa sadržajem svoga dolaska na ovaj svijet, odnosno svojim poslanjem, gdje kaže „došao sam tražiti izgubljene…“. Na tom tragu zapravo Crkva i mi, u naše vrijeme, učimo komunicirati i uspostaviti dijalog sa svijetom u kojem živimo. Da ti rubni osjete da prepoznajemo njihovu muku traženja, njihovu muku i iskustvo ‘ostavljenosti’ od Boga, njihovo iskustvo muke zbog pitanja zla u svijetu. Da oni osjete, a da i mi sami hodimo kroz tu muku vjere u koju uvodi upravo hod u kojem nasljedujemo Isusa Krista, a koji je uzeo svu muku svijeta na sebe da bi nam pokazao da zapravo sva ta muka ima svoj smisao u jednom redu koji je nama sada nedostižan i nedohvatljiv“, rekao je na kraju.

U drugom dijelu susreta, biskup Košić izvijestio je o nadolazećim događajima u Biskupiji, predstavio novog povjerenika za Hrvatski martirologij dr.sc. Milu Marinčića, koji će na toj dužnosti zamijeniti Spomenku Jurić, te upoznao svećenike s planom popisa žrtava Drugog svjetskog rata, a koje će povjerenstvo za Hrvatski martirologij započeti provoditi u župama Biskupije narednih mjeseci.

Planove i programe svojih aktivnosti na razini Biskupije predstavili su povjerenici i voditelji pojedinih ureda. Tako je predsjednik Caritasa Sisačke biskupije mons. Franjo Ćuk predstavio izvješće o radu Caritasa u prošloj godini i akcijama koje dolaze, voditeljica Ureda za socijalni nauk Crkve Valentina Kanić predstavila je akciju „Međunarodni dan slobodne nedjelje“ i projekt tribina “Vjera ljubavlju djelotvorna“, a povjerenik za pastoral braka i obitelji fra Nikola Jureta tribine o zdravstvenom odgoju koje će se održati na razini arhiđakonata.

Nakon susreta biskup se sa svećenicima uputio u novouređenu knjižaru „Sv. Kvirina“ koju je tom prigodom blagoslovio i otvorio. Knjižara u sklopu koje će uskoro postojati i čitaonica, djelovat će u prostorima Velikog Kaptola, a osim za svećenstvo otvorena je i za javnost.


Pin It on Pinterest