6. pro 2013.

Misu zahvalnicu povodom četvrte obljetnice bule “Antiquam fidem” pape Benedikta XVI. o osnivanju Sisačke biskupije predvodio je, u četvrtak 5. prosinca, u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, brojnim svećenstvom i kanonicima Stolnog Kaptola Svetog Križa predvođenima prepoštom mons. Markom Cvitkušićem.

Na početku okupljene je pozdravio biskup Košić posebno pozdravljajući sisačke kanonike, te u ime svih vjernika biskup Pozaića. “Dragi biskupe Valentine, hvala Ti što si nam došao u Sisak, predvoditi ovo naše zahvalno slavlje i ohrabriti nas na našem putu. Neki kažu, biskup Valentin se ne čuje često, ali kad progovori, izazove potres jer riječ mu je jasna i pogađa u srce. Hvala, biskupe, na Tvom svjedočanstvu istine i borbi za ideale vjere, nade i ljubavi. Uoči blagdana sv. Nikole hvala Ti što si nas obdario svojim dolaskom”, rekao je biskup Košić.

U prigodnoj homiliji govoreći o Došašću, biskup Pozaić je između ostalog istaknuo kako nas Isus podsjeća u ovo vrijeme da naš uspjeh i naša budućnost ovise o autentičnim vrednotama na kojima gradimo naš život, kako onaj osobni, tako i obiteljski i društveni. “Gradimo li naš život na temeljima izopačenosti, bilo iz neznanja, neodgovornosti ili nerazumnosti, prizivamo neuspjeh, negiramo budućnost. Mudri graditelji paze kada će i pod kojim uvjetima postavljati temelje zgradi svoje budućnosti”, upozorio je biskup, te se zapitao poznajemo li vrednote koje mogu biti sigurni temelj za odgoj i cjelovitu izgradnju osobe i odgajamo li i oduševljavamo mlade naraštaje za velike ideale kako bi jednog dana mogli odgovoriti na Božji poziv u društvu i u Crkvi. “Budućnost jedne osobe i jedne obitelji, jedne nacije, određena je njezinim antropološkim temeljima, njezinim aksiološkim horizontom, ljestvicom vrednota. Zamagljivanje svjetonazora djeci i mladima, izrugivanje ideala, siguran je put u propast. Mladi su žedni ideala, žedni budućnosti, istaknuo je Pozaić.

Na kraju ohrabrujući vjernike Pozaić im je poručio: “Ako se uzdamo u Božju riječ i po njoj živimo, tada nema mjesta strahu. Bog će biti naša hridina spasa i sigurno utočiste. U ovo vrijeme Došašća, u pratnji vjernog proroka Izaije, po primjeru Djevice Majke Marije, učimo vjerno i strpljivo koračati prema Spasitelju Isusu, u Betlehem.”

Nakon popričesne molitve u ime Biskupije, biskupima, kanonicima, svećenicima i svima uključenima u ovu proslavu zahvalio je prepošt mons. Marko Cvitkušić.

 

 

Pin It on Pinterest