7. pro 2013.

Predstavljanje knjige „Biskup na prvoj crti“ sisačkog biskupa Vlade Košića održano je u petak 6. prosinca u sisačkom Velikom Kaptolu. O knjizi su govorili biskup Košić, recenzenti akademik Josip Pečarić i dr. Josip Stjepandić, nakladnik Stjepan Juranić i urednik Stjepan Vego. U prepunoj Dvorani bl. Ivana Pavla II. predstavljanju su nazočili brojni Siščani i ugledni gosti pristigli iz cijele Hrvatske.

Govoreći okupljenima o knjizi urednik Vego iznio je kako ova nova knjiga biskupa Košića na preko 350 stranica donosi zbir javnih nastupa, homilija, pisama i reagiranja sisačkog biskupa. Od propovijedi na Bleiburgu 2010. g. do reagiranja na pojedine medijske natpise od prije samo nekoliko tjedna. „Cilj ovih riječi izgovorenih s propovjedaonice, ili napisanih na oruđu nove evangelizacije, društvenim mrežama, uvijek je i prije svega bio kod biskupa Košića borba za istinske vrijednosti u našem narodu. Kao urednik mogu ustvrditi da svakom tko uzme ovu knjigu danas u ruke, pojedine riječi napisane tek prije dvije ili tri godine zvučat će proročki, a onima koji će ovu knjigu uzeti u ruke za pedeset godina ona će predstavljati svjedočanstvo življenja drevne vjere na ovim našim prostorima“, rekao je Vego.

Akademik Pečarić istaknuo je kako kada je po završetku Domovinskog rata Vlado Košić napisao knjigu Župnik na prvoj crti, vjerojatno su mnogi mislili da će on odahnuti i neće više biti na prvoj crti. „Siguran sam da je i on bio svjestan, kao i mnogi od nas, da je to bio kraj samo onog vojnog dijela agresije na našu domovinu i da će morati nastaviti svoju borbu. I doista tu biskupovu borbu za Hrvatsku opisuje knjiga koja je pred nama – Biskup na prvoj crti. Dovoljno je samo vidjeti o čemu naš biskup govori i piše. Tako su njegove homilije, koje su dane u prvom dijelu knjige, posvećene žrtvama Bleiburga i križnoga puta, alkarima, žrtvama totalitarnih režima, danu sjećanja na žrtve Domovinskog rata, poginulim i nestalim pripadnicima MUP-a RH, mučeničke smrti Antuna Grahovara, braniteljima Gvozdanskog, Domovini, generalima u Haagu…“

Dr. Stjepandić, čovjek od kojega je i došao neposredni poticaj za objavljivanje ove knjige, progovorio je između ostalog o važnosti knjige i zašto je ona morala ugledati svjetlo dana. „Kao prvo, biskup Košić je na temelju svoje službe vrlo pažljivi svjedok vremena, a svaki njegov zapis svjedočanstvo o ovome turbulentnom vremenu u kojoj su temeljne ljudske vrijednosti. Bodreća riječ uvijek je dobro došla i njome on izravno intervenira u realitet i time aktivno sudjeluje u njemu i mijenja ga, poboljšava, a prije svega daje nadu i potiče druge na djelovanje. Kao drugo, gledajući sa strane čini se kao da se biskup Košić posebno brine za one društvene skupine za koje se nitko drugi ne brine, pa su zaboravljene ili pak potpuno obespravljene. Kao treće, biskup Košić ima očigledno proročkog dara, koji bi političarima dobro došao. Ono što je on 2012. godine poduzeo za naše generale te stanovnike Gvozda, zorno je pokazalo s kakvim će se problemima ove godine sučeljavati naši Vukovarci. Danas je postalo bjelodano da se tu ne radi o manjinskim pravima nego manjinskim privilegijama“, poručio je dr. Stjepandić.

Nakladnik Stjepan Juranić podsjetio je na prvu knjigu „Župnik na prvoj crti“ i  rekao kako mu je iznimno zadovoljstvo što je mogao potpisati i prvu, a sada jednako važnu i ovu drugu knjigu.

Govoreći o autoru i knjizi, istaknuo je kako u njoj možemo iščitati tri crte koje krase biskupa Košića, a to su bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje. Posebno naglašavajući bogoljublje, Juranić je rekao kako svi govori i homilije u ovoj knjizi zapravo završavaju molitvom, koje kada bi stavili u korice, postale bi molitvenik.

Na kraju okupljenima se obratio i biskup Košić ističući kako knjiga sadrži njegove govore i nastupe u odnosu na stanje u društvu i društvene probleme, a i presjek je njegove službe sisačkog biskupa kroz zadnje četiri godine. Biskup je istaknuo kako je potrebno i poželjno, kao što nam brojnim primjerima to pokazuje Krist, ali i sveci poput Kvirina, da se vjernici bave društvenim pitanjima, prokazuju nepravdu, bore se dobro i pravdu, uključe u društvo i mijenjaju ga na bolje. Na kraju biskup je zahvalio svima koji su bili uključeni u nastajanje ove knjige.

Kratki pregled knjige

Pin It on Pinterest