5. pro 2014.

Proslava 5. godišnjice ponovne uspostave Sisačke biskupije i Svećenički dan održani su u petak, 5. prosinca u Sisku. Tema Svećeničkog dana bio je osvrt na proteklih pet godina, a o brojnim učinjenim stvarima govorili su sisački biskup Vlado Košić, kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, biskupijski ekonom mons. Zdravko Novak, povjerenik za pastoral mladih vlč. Branko Koretić, povjerenik za duhovna zvanja mr. Ivan Grbešić, predsjednik Caritasa Biskupije mons. Franjo Ćuk, ravnateljica Caritasa Kristina Radić, voditeljica Ureda za kulturu gđa Spomenka Jurić i predstojnik Ureda za odnose s javnošću g. Stjepan Vego.

Na početku, biskup Košić je podsjetio na strukturu Biskupije te tridesetak osnovanih tijela biskupije,  projekt osnivanja pet novih župa, gradnju novih i obnovu u Domovinskom ratu stradalih crkava, uređenje biskupijskog Caritasa i zgrade Velikog Kaptola, osnivanje zaklade za stipendiranje potrebitih studenata, kao i brojne druge stvari. Biskup je istaknuo kako je mnogo planova za budućnost, te je  iskreno zahvalio svima na njihovim službama i svemu što čine kako bi Biskupija dobro funkcionirala. „Daj nam Bog snage da ne odustanemo od borbe za dobro naše Biskupije, svakog svećenika, redovnika, redovnice, vjernika laika; od borbe za duše naše djece, mladih i vrijednosti koje štite obitelj, naše društvo i Domovinu u cjelini“, poručio je biskup.

U nastavku o statističkim podacima progovorio je kancelar mons. Cvitkušić ističući kako prema podacima župa, koji su dostavljeni prema božićnom blagoslovu obitelji, na području Sisačke biskupije živi stotinu pedeset i četiri tisuća katolika, te kako je u protekle četiri godine kršteno više od šest tisuća osoba. Kao predsjednik Zaklade za gradnju crkve Našašća sv. Križa u Zrinu mons. Cvitkušić je podsjetio na sve do sada učinjeno kako bi se dostojanstveno obilježilo stradanje stanovnika Zrina, ali i na prethodna arheološka istraživanja i pronađene ostatke, te na ono što je učinjeno kako bi se započelo s gradnjom crkve u Zrinu.

Biskupijski ekonom mons. Novak progovorio je o financijama Biskupije i ostvarenim ulaganjima. Kao velike stavke istaknuo je gradnju svetišta u Gori, uređenje zgrade Caritasa i pučke kuhinje, obnovu zgrade Velikog Kaptola, kupnju zgrade Dijecezanskog muzeja, obnovu brojnih crkava, kapela, orgulja i župnih kuća.

Predsjednik Caritasa Biskupije mons. Franjo Ćuk prisjetio se početaka i prvih biskupovih poteza nakon osnutka Biskupije, odnosno upravo osnutka Caritasa, ističući kako sve ono što se unutar njega radi ne bi bilo moguće bez ovako dobro organizirane zajednice kao što je Sisačke biskupija. Mons. Ćuk je i progovorio o dobroj suradnji između upravnog vijeća, ravnateljice, djelatnika i volontera, te je govoreći o planovima i željama naglasio otvaranje novih pučkih kuhinja.

Ravnateljica Caritasa gđa Kristina Radić izvijestila je na kojim sve područjima on djeluje. Između ostalog podsjetila je na caritasovu kuću „Sv. Vinka Paulskog“ u Oborovu gdje trenutno boravi sedamdeset korisnika s različitim tjelesnim i mentalnim oštećenjima, zatim pučku kuhinju u Sisku u kojoj se svakodnevno hrani stotinu dvadeset korisnika, te skladište odjeće, obuće, prehrambenih artikala i higijenskih potrepština, preko kojeg se potrebno distribuira za više od tisuću obitelji.

Povjerenik za pastoral mladih vlč. Branko Koretić govorio je o Susretu hrvatske katoličke mladeži u Sisku, te je podsjetio kako je do njega došlo, što se sve događalo, ali i koje su se to ideje iskristalizirale nakon njega.

Voditeljica Ureda za kulturu gđa Spomenka Jurić i predstojnik Ureda za odnose s javnošću g. Stjepan Vego vizualno su prikazali okupljenima pregled bitnih događanja u zadnjih pet godina počevši od bule „Antiquam Fidem“, preko brojnih hodočašća, posveta crkvi, kapela i spomen-ploča, proglašenja svetišta, do znanstvenih skupova, predstavljanja knjiga, predavanja i okruglih stolova, humanitarnih koncerata, kao i brojnih drugih kulturnih događanja.

Susret je zaključen svečanim misnim slavljem u katedrali Uzvišenja sv. Križa koje je predvodio biskup Košić u zajedništvu s okupljenim svećenicima.

U homiliji biskup se prisjetio vremena kada je prije pet godina u zagrebačkoj katedrali apostolski nuncij Mario Roberto Cassari pročitao papinu odluku kojom je Benedikt XVI. osnovao dvije nove biskupije, Sisačku i Bjelovarsko-križevačku, te imenovao njega za sisačkog biskupa, a  biskupa Vjekoslava Huzjaka za bjelovarsko-križevačkog biskupa. „To su događaji koji određuju naše osobne povijesti, određuju povijesti naših suradnika, pa i čitavih krajeva. Ali, vidjet ćemo. Bog će dati ocijene koliko je to bilo pozitivno što smo izvršiti ili koliko smo toga propustili“, zaključio je biskup te još jednom na kraju zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u izgradnji Biskupije, pozvavši ih da i dalje nastoje činiti dobro Bogu na slavu, a njima na vječno spasenje.


Pin It on Pinterest