6. pro 2023.

U katoličkom vrtiću sv. Marije Magdalene u Selima i ove godine, u srijedu, 6. prosinca, dočekan je sv. Nikola. On je najdraži svetac djece i njegov dolazak u vrtić uvijek donosi posebne osjećaje i uzbuđenje. Prije svega dolazi kao svjedok vjere u Isusa u vrtić gdje  e Programom katoličkoga vjerskog odgoja odgajaju djeca za temeljne kršćanske vrijednosti: ljubav, dobrotu, zahvalnost, pomaganje, prijateljstvo i darežljivost.

Djeca se posebno vesele sv. Nikoli, upoznala su ga kroz pripovijedanje i znaju da je bio biskup te da ga je posebno krasila nevjerojatna dobrota, skromnost i darežljivost. Za susret sa sv. Nikolom pripremala su se zajedno s odgajateljicama: izrađivala čizme, adventske vjenčiće, palila adventske svijeće, crtala i slikala motive adventa, učila pjesme i molitve, izrađivala razne ukrase i darove, sve u nadi da će ih sv. Nikola posjetiti na sam blagdan, što se i ostvarilo.

Vrtićko ozračje taj dan bilo je posebno ugodno i toplo.

Po uzoru na sv. Nikolu djeca su rekla da i ona žele imati dobro srce za potrebne i svima pomagati. Zbog toga su adventske vijence i lijepe ukrase, nakit i darove koje su izrađivali namijenili humanitarnoj akciji „Za pomoć Langovom domu“ u Maloj Gorici gdje su korisnici starije, nemoćne i siromašne osobe smještene u kontejnerima.

Dok je vrtićem odjekivala pjesma „Sveti Niko svijetom šeta traži djecu svoju…“ stigao je sv. Nikola na vrata vrtića u pratnji anđela. Vrtićem se orila dobrodošlica koju su djeca uputila svome dragom svecu i nebeskom prijatelju.

Sv. Nikola zahvalio je djeci na toploj dobrodošlici. Rekao je da je došao u Dječji vrtić u Selima jer je čuo prekrasnu pjesme djece i vidio kako ne misle samo na sebe, nego i na starije, nemoćne i siromašne osobe. Kad je otvorio svoju „Zlatnu knjigu“, čitao je iz nje sve lijepo i dobro što su djeca činila, potaknuo ih je na prijateljstvo s Isusom i međusobno. Svako dijete prozvao je imenom i prezimenom te mu uručio lijep dar. Dječjoj radosti nije bilo kraja, djeca su pričala i zahvaljivala sv. Nikoli što ih je i kod kuće u čizmice iznenadio divnim poklonima, baš onima koje su poželjeli.

Na kraju je sv. Nikola pohvalio roditelje i odgojiteljice i istaknuo koliko je prekrasno njihovo služenje i ljubav koju iskazuju djeci. Rekao je djeci da će moliti za njih da svakoga dana otkrivaju koliko je lijepo živjeti u svjetlu Božjemu. Prije odlaska sve blagoslovio i zamolio da svaki dan budu dobri, a on će ih i sljedeće godine pohoditi.

Pin It on Pinterest