3. stu 2018.

Svečanim misnim slavljem u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Starom Farkašiću proslavljen je u subotu, 3. studenoga spomendan sv. Huberta, zaštitnika lovaca i lovstva. Tom prigodom, sv. Misu predvodio je i prigodnu propovijed uputio generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić. U koncelebraciji bio je vlč. Mladen Vidak, mjesni župnik koji je na početku euharistijskog slavlja pozdravio sve nazočne, posebno lovce, zahvalivši im za sva dobra koja su učinili u proteklom vremenu.

U prigodnoj propovijedi mons. Cvitkušić je istaknuo da se sveti Hubert, zaštitnik lovaca, posvetio lovu kad mu je žena preminula, te je otišao živjeti u šumu, u osamu. Susret s prirodom doveo ga je Bogu, a u lovu, kako veli jedna legenda, susreo se s jelenom koji je među rogovima imao veliki križ. Njegov se život od toga trenutka posve okrenuo Bogu, postao je svećenik, biskup, služio je ljudima, borio se za dobro povjereni mu duša.

Sv. Hubert je volio prirodu, boravio u prirodi, bio lovac, brinuo se za životinje i osjećao se dijelom Božjega stvorenja koje je poštovao.

Propovjednik je potom rekao da se iz dana u dana osjeća sve veća ugroženost Božjih stvorenja koju širi čovjek ali i buđenje svijesti da treba sve učini kako bi se priroda zaštitila i sačuvala za buduće generacije. Posebno se kršćani trebaju brinuti za zemlju i Božja stvorenja na njoj.

Na kraju je propovjednik pozvao sve da se mole sv. Hubertu, zaštitniku lovaca za sve lovce u Sisačkoj biskupiji ali i u cijeloj našoj Lijepoj.

Pin It on Pinterest