3. svi 2014.

Vatrogasci s područja Sisačke biskupije svečano su u subotu 3. svibnja proslavili nadolazeći blagdan svog zaštitnika sv. Florijana. Misno slavlje u sisačkoj katedrali, ujedno i zahvalu Bogu za nadvladanu  opasnost od poplava, koje su u veljači prijetile u desetak župa Biskupije, predvodio je biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su povjerenik za pastoral vatrogasaca vlč. Mato Malekinušić, katedralni župnik preč. Marko Karača i župnik iz Budaševa vlč. Krešimir Bulić.

Uz više stotina vatrogasaca misi su nazočili predstavnici civilnih vlasti, Caritasa Biskupije, Crvenog Križa, GSS-a, DSZS-a, Hrvatske vojske, i drugih ustanova i službi koji su sudjelovali u obrani od poplava. Između ostalih prisustvovali su zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije i načelnik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje g. Ivan Nekvapil, dogradonačelnik Grada Siska g. Vlado Andučić, predsjednik Gradskog vijeća g. Ivan Đumbir, predsjednik vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije g. Mijo Brlečić i predsjednik vatrogasne zajednice grada Siska g. Ivica Šolaja.

U homiliji biskup je podsjetio na sve učinjeno u spašavanju ljudi i imovine pred vodenom stihijom, te je zahvalio svim uključenim službama i pojedincima u tu akciju, a posebno upravo vatrogascima. Ispred Caritasa Biskupije biskup je zahvalio i Hrvatskom Caritasu, te mnogim biskupijama i njihovim Caritasima koji su pomogli i uputili svoju pomoć. „Blagdan sv. Florijana, zaštitnika mnogih požrtvovnih dragovoljaca koji svoje vrijeme i svoje snage, pa čak i živote žrtvuju za druge, odlična je prigoda da svima iskažemo našu zahvalnost“, poručio je biskup Košić.

Biskupova homilija u cijelosti

U nastavku biskup je podsjetio na život sv. Florijana, kršćanskog sveca i mučenika koji nije tajio svoju vjeru, nego je otvoreno priznavao svoje kršćanstvo u to izrazito protukršćansko vrijeme te je zbog toga i spaljen na lomači. „Svima treba biti primjer kako se za svoju vjeru i uvjerenje treba boriti i žrtvovati. A upravo je zato sv. Florijan postao zaštitnik vatrogasaca jer je bio spreman na žrtvu vlastita života, što moraju biti i vatrogasci i svi oni koji pomažu drugima“, rekao je biskup te još na kraju homilije dodao: „Hvala Bogu koji nas je po svome Sinu poučio da trebamo činiti dobro! Hvala sv. Florijanu koji se žrtvovao za druge čineći dobro i ispovijedajući svoju vjeru! Hvala svima koji na bilo koji način čine dobro jer tako najbolje propovijedaju Krista našega Gospodina i Spasitelja“.

Nakon popričesne molitve biskup je predstavnicima vatrogasaca i drugih institucija podijelio prigodne zahvalnice, a druženje nakon mise je nastavljeno u dvorištu katedralne župe.

Fotogalerija


Pin It on Pinterest