21. sij 2016.

Blagdan svojih zaštitnika svetih Fabijana i Sebastijana svečano je u srijedu 20. siječnja proslavilo mjesto Letovanić (župa Žažina). Svečano misno slavlje u istoimenoj kapeli predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s kancelarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem, župnikom iz Gora vlč. Paškom Glasnovićem, župnikom iz Odre vlč. Sašom Jozićem i domaćim župnikom vlč. Mladenom Vidakom.

U homiliji govoreći o svetima Fabijanu i Sebastijanu biskup je podsjetio na njihov životni put, te istaknuo kako su obojica bili mučenici za vjeru i Krista iz vremena teških progona kršćana u Rimskom carstvu. „Bilo je to tako u prvim ranim stoljećima kada je vjera u Krista progonjena i kada su proganjani i ubijani vjernici, biskupi i pape,  baš poput  Sebastijana i Fabijana, a tako je i danas. Tako se zapravo sve vjernike stavlja na kušnju da se pokaže koliko su čvrsti u vjeri u Krista. A što nam je potrebno da tu kušnju nadvladamo? Potrebna nam je hrabrost. Čuli smo da u evanđelju Isus kaže ‘kad vas budu dovodili pred sinagoge i poglavarstva i vlasti, ne budite zabrinuti kako ćete se ili čime braniti, što li reći! Ta Duh Sveti poučit će vas u taj čas što valja reći’. Hrabrost je prepustiti se Duhu Božjem da govori iz nas, da do kraja svjedočimo za Krista. Pitamo se danas za što se zapravo isplati žrtvovati na ovome svijetu i pitamo se za što je to vrijedno potrošiti naš život koji curi kao pješčani sat, ili je naprotiv bolje da svoj život čuvamo za sebe? Što je zapravo kršćanski i je li moguće sačuvati nešto što prolazi? To je kao da u stanemo u rijeku i želimo sačuvati baš taj njen dio koji smo dotakli. Naš život je dinamična, a ne statična stvarnost. Ljudski se život čuva upravo tako da ga se istroši. Kao što je naš Spasitelj dao svoj život za nas, tako smo i mi dužni dati život jedni za druge. U tome je vrijednost zemaljske životne egzistencije ako se ona istroši za druge. Vidite, lako bi bilo misliti samo na sebe pa se čuvati, ali Isus kaže: čuvajte se ljudi, ali ne kaže: bježite od ljudi, nego ne bojte se jer Duh Božji će vam dati snage. Iako su ga mučili i raspeli, on je na kraju uskrsnuo. Život je ipak jači od smrti, a ljubav je jača od mržnje i zato se isplati žrtvovati za dobro kako bismo pomogli drugima. Kao što su i ovi vaši zaštitnici dali svoje živote za druge i kako su hrabrili druge da svojim životom budu primjer za nas danas da se ne bojimo, tako i mi trebamo biti primjer mlađima i bližnjima, svima koji nas susreću. Trebamo im pokazati da je život nešto lijepo, da je Božji dar i snaga koju ne smijemo istrošiti u besmisao“, poručio je biskup Košić.

U nastavku biskup je rekao kako nam sveti Fabijan i Sebastijan kao i drugi sveti mučenici pokazuju hrabrost u prihvaćanju teškoća života i u suočavanja s izazovima i kušnjama koje nas žele pokolebati i prikazati da život nema smisla. „Takvi stavovi da je sve crno i da nema smisla su potpuno nekršćanski stavovi, to su nevjernički stavovi. Blaženi Alojzije Stepinac rekao je da kršćanin ne može biti pesimist i da to ne ide zajedno. Ili si pozitivno okrenut prema životu, prema bližnjima i budućnosti ili nisi pravi kršćanin. Pravi kršćanin mora vjerovati i u teškoćama života i kada se čini da se sve ruši. I Krist kada je išao na križ je vjerovao i znao je da će uskrsnuti te je čak i hrabrio svoje učenike. Kada su i ovi mučenici išli u smrt to su prihvaćali kao svjedočanstvo, nisu se bojali, nisu strepili da je sve gotovo. Oni su znali da time svjedoče za Isusa, da će im On pomoći i da će ih spasiti“, zaključio je biskup.

Na kraju je okupljene pozdravio domaći župnik vlč. Vidak izrazivši radost zbog brojnih okupljenih župljana i hodočasnika. „Sveti Fabijan i Sebastijan su velikani naše vjere koji su svojim mučeničkim svjedočanstvom časno upisali svoja imena na stranicu naše crkvene povijesti. Čast mi je i radost što vas sve mogu pozdraviti ovdje u Letovaniću, najopjevanijem mjestu u Hrvatskoj, gdje već stoljećima odjekuje pjesma vjere iz ove drvene kapele“, poručio je župnik Vidak.

Slavlje je animirao župni zbor iz Žažine pod ravnanjem prof. Božidara Škofača.

Pin It on Pinterest