27. srp 2014.

Jedno od najvećih proštenja u Moslavini ono je u baroknoj crkvi sv. Ane u Osekovu, a koja je početkom 18. stoljeća dobila epitet „majka svih moslavačkih crkava“. Tako je i u subotu 26. srpnja istinski bila u znaku poruka koju šalju roditelji Djevice Marije sv. Joakim i sv. Ana. Na početku, brojne vjernike pozdravio je mjesni župnik vlč. Nedeljko Pišković, a misno slavlje predvodio je župnik iz Resnika vlč. Marijan Piskač.

Osim koncelebrirajućih moslavačkih svećenika u slavlju su sudjelovali i brojni vjernici, od kojih je dio bio odjeven u moslavačke narodne nošnje i svečane vatrogasne odore. Misni ugođaj interpretacijama duhovnog sadržaja dao je mjesni tamburaški orkestar.

Propovjednik vlč. Piskač znakovito je upozorio na osjetljivu roditeljsku ulogu u nebeskom licu Marijinih, ali i roditelja koji bi trebali biti simbol današnjice. Aktualizirao je to obilježbom „zlatnog pira“ jedne ugledne poduzetničke obitelji koja je vrijedan jubilej slavila misom u crkvi. Po izlasku s euharistije znatiželjni novinari  upitali su slavljenika –  Vi ste taj poznati poduzetnik? Odgovorio je: Ja i moja supruga živimo u skladnom braku i roditelji smo  sedmero djece.

Vlč. Piskač dodao je kako je život bez Boga varka ove civilizacije, a naglašeni hedonizam prijetnja njezinom samouništenju. Poručio je da svetost treba živjeti konkretnošću, a u čemu je važna roditeljska žrtva i strpljenje – Božje ogledalo života na zemlji. Župljani Osekova za blagdan svoje nebeske zaštitnice pripremali su se trodnevnicom, ali i drugim sadržajima: od susreta djece sa sestrama karmelićankama, sve do predavanja o etičnoj banci i drugih izvanvjerskih, ali duhovnim ozračjem bliskih sadržaja, među kojima posebno plijeni likovna kolonija. Bilo je i glazbenih zbivanja, predstavljanja pučkog stvaralaštva, sve do ocijene  tradicijskih kolača. Osekovo je kao i uvijek pokazalo nikada prekinutu hodočasničku dušu uz svoju  sv. Anu.

D. P.

Snimio: Alfred Matijašević

Pin It on Pinterest