22. lip 2014.

Mještani sela Grede (župa Sela kod Siska) svečano su proslavili u nedjelju, 22. lipnja svoje nebeske zaštitnike Sv. Akacija i drugove.

Sveto misno slavlje ispred seoske kapelice svetih zaštitnika Grede predslavio je mons. Marko Cvitkušić, kancelar Sisačke biskupije i prepošt Stolnog Kaptola Sv. Križu u zajedništvu s domaćim župnikom i dekanom preč. Matom Sukalićem, spominjući se posebno svih branitelje Siska iz davne 1593. godine, kao i svih branitelja Domovinskog rata.

Sv. Akacije i deset tisuća drugova, mučenika časte se na ovim prostorima još iz vremena čuvene Sisačke bitke koja je bila upravo na njihov spomendan prije 421 godinu. Toma Bakač Erdödy, jedan od zapovjednika pobjedničkih postrojbi iz Sisačke bitke, ovdje se sa svojim braniteljima, kako veli predaja, zahvalio Svecu i njegovim drugovima, mučenicima za izvojevanu pobjedu.

Na početku prigodne propovijedi mons. Cvitkušić je kratko ocrtao životni put sv. Akacije, koji se kao rimski vojskovođa sa devet tisuća vojnika u Armeniju borio protiv pobunjenika. Na preporuku anđela koji su im se ukazali dali su se krstiti i tako na sebe navukli bijes cara Hadrijana koji na njih šalje barbarsku vojsku da ih uništi. Čak je tisuću barbarskih vojnika prešlo na kršćanstvo. Ipak su Akacije i njegovi drugovi izgubili bitku, a potom bili bičevani i razapeti na brdu Ararat.

Propovjednik je u nastavku propovijedi naglasio da su Akacije i njegovi drugovi, mučenici bili dosljedni u djelovanju i neustrašivi u ispovijedanju Krista raspetog i uskrslog. Imali su strahopoštovanje prema Bogu, voljeli su ga i ljubili cijelim svojim bićem. Njega nipošto nisu želio uvrijediti. Zato su bili nadmoćni i kralju i cijeloj njegovoj sviti i mogli su uzviknuti: „Ustrajmo braćo, jer onaj tko bude ustrajao, taj će se spasiti!“ Tko Boga ljubi cijeli svojim bićem, ne treba se nikoga bojati. Snaga mu dolazi od Boga. A tko se boji ljudi, lako će doći u opasnost da zataji Boga, da se njega odrekne.

Divni primjer sv. Akacija i njegovih drugova potvrđuje da je moguće ono što Isus savjetuje svojima u Evanđelju: „Ne bojte se!“ Bog uvijek daje snage. A takve hrabre ljude i progonitelji u svojoj nutrini poštuju i dive im se, jednako kao što preziru one koje uspiju slomiti. Ljudi snažne vjere i čvrstih moralnih načela uvijek su svjetionik i putokaz.

Na kraju homilije propovjednik je istaknuo, da sudeći po mnogim našim medijima, danas nije suvremeno biti vjernik, osobito ne katolik. „I naša je vjera trajno na kušnji: odreći se Boga radi nekih drugih interesa. Neka sveti Akacije i njegovi drugovi, velikani duha i ljubavi prema Spasitelju i nama, svojim primjerom i zagovorom, izmole takvu snagu vjere da se ne samo nikada Boga javno ne odreknemo, nego da to ne učinimo ni svojim nedosljednim životom“.

Mladi iz župe Sv. Marije Magdalene u Selima uveličali su svojim pjevanjem ovo sv. misno slavlje.

Mjesni odbor Grede upriličio je za ovu proslavu bicikl jadu od sisačke katedrale do Akacijeve kapele.

Pin It on Pinterest