1. velj 2020.

Proslava Dana posvećenog života održana je u subotu, 1. veljače u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku. Tom prigodom svečano misno slavlje s početkom predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za osobe posvećenog života fra Goranom Rukavinom i više svećenika.

Na početku sve okupljene pozdravio je biskup Košić pozvavši ih na molitvu za duhovna zvanja kako bi oni koji su pozvani u posvećeni život ustrajali u tom pozivu. „Hvala vam prije svega braćo i sestre redovnici i redovnice za to svjedočanstvo posvećenosti Bogu i Crkvi koje je kao svjetlo u ovom svijetu i zato je baš uz blagdan Svijećnice ovaj vaš dan“, poručio je biskup.

U homiliji razmišljajući o redovništvu kroz povijest fra Goran je, citirajući Hansa Ursa von Balthasara, rekao kako su redovnici i redovnice bili u svom vremenu odgovor odozgor na potrebe odozdo. „Kada vi braća i sestre laici razmišljate o nama redovnicima siguran sam kako postoje različita mišljenja koja su često puta takva da rezultiraju rađanjem distance između vašeg i našeg načina života. Ali budite uvjereni, ne radi se o dva odvojena svijeta jer svatko od nas, i vi i mi, pozvani smo na svetost kako bismo iskusili puninu spasenja, odnosno puninu života u vjeri u Isusa Krista. I to nam je svima zajednički cilj. Svatko od nas mora nasljedovati Isusa, ali mi redovnici i redovnice, pokušavamo ga nasljedovati izbliza što bi se neposredno trebalo izražavati u našem načinu života. Mi redovnici prije svega po svojim zavjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti, trebali bismo biti vidljivi znakovi Krista i njegova kraljevstva. Trebali bismo u ovome svijetu biti vidljivi podsjetnik na život po Evanđelju. Dakle, svetost nam je zajednički put na kojem smo jedni drugima itekako potrebni“.

U nastavku osvrnuvši se na sutrašnji blagdan prikazanja Gospodinovog u hramu fra Goran je rekao kako na njega imamo pred očima Svetu obitelj koja je, kao vjerni Židovi, opsluživala ono što je propisivao Mojsijev zakon. „U hramu susreću Šimuna i staricu Anu. Starac Šimun tada je u zanosu, držeći djetešce Isusa u naručju, rekao: ‘Svjetlost na prosvjetljenje naroda…’ Kaže evanđelist Ivan: ‘Riječ koja je Bog, tijelom je postala i prebivala u nama’. U toj riječi je život, a život je svjetlost. Bog je sam postao s nama u našem tijelu svjetlost za prosvjetljenje naroda i zato bi i iz našeg života trebala sjajiti ta svjetlost. Šimun starac, u svom dječačkom optimizmu, prepoznao je tada Mesiju. Šimunova vjera i zanos mogu biti i nama primjer i poticaj da niti u jednom trenutku ne gubimo nadu da je Krist – Svjetlost na prosvjetljenje naroda, želi obasjati i nas“, zaključio je propovjednik.

Prije mise u Pastoralnom centru katedralne župe održan i susret redovnica i redovnika gdje je kratki nagovor na temu „Tko je Krist za mene i tebe?“ održao fra Goran Rukavina.

Pin It on Pinterest