13. velj 2015.

Povodom Dana bolesnika koji se na području Sisačke biskupije obilježavaju misnim slavljima od 11. do 14. veljače, sisački biskup Vlado Košić predvodio je u četvrtak 12. veljače misno slavlje u kapeli sv. Vinka Paulskog u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. U koncelebraciji bili su povjerenik za pastoral bolesnih i starijih vlč. Saša Jozić i kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić.

Na početku biskupa je u ime svih djelatnika bolnice pozdravio ravnatelj dr. Miroslav Dubovečak ističući kako je jedino molitva ono što može čovjeka ozdraviti i tjelesno i duhovno.

U homiliji, obraćajući se bolesnicima, liječnicima, medicinskom osoblju i okupljenim vjernicima, biskup je progovorio o poruci pape Franje za 23. Svjetski dan bolesnika, a koji je papa Ivan Pavao II. ustanovio na blagdan Gospe Lurdske.

Biskup je istaknuo kako ovogodišnja Papina poruka nosi naziv „Sapientia cordis – mudrosti srca“ i poziva na razmišljanje o retku iz Knjige o Jobu: „Bjeh oči slijepcu i bjeh noge bogalju“ (Job 29, 15). „Ove retke smo čuli i u prvom čitanju u kojem Job govori o svojoj posvećenosti služenju, ljudima te  kako ga svi cijene zato što on pomaže svakom čovjeku, priskače u pomoć slijepcu i onome koji ne može hodati. Na taj način i papa Franjo progovara o tome da je to ono o čemu govori Psalam 90., da trebamo promatrati i brojiti godine kako bismo stekli mudro srce. U čemu je to imati mudro srce? Ta mudrost kaže Papa sastoji se u službi našoj braći i sestrama. I ove Jobove riječi ‘bjeh oči slijepcu i bjeh noge bogalju’ pokazuju da je taj pravednik koji je imao određenu vlast i položaj među svojim narodom, zapravo služio onima u potrebi. To je bila njegova veličina. I mi smo kršćani, kaže Papa, pozvani da budemo, oči slijepcu i noge bogalju, a to znači biti blizu bolesnicima koji trebaju stalnu brigu i pomoć. To služenje, relativno je lako kada pomažemo nekome nekoliko dana, ali je teško dvoriti osobu mjesecima ili čak godinama, i onda kad on ili ona više nisu u stanju izraziti zahvalnost. Ali upravo je to, ističe naš Papa, put posvećenja“, rekao je biskup.

U nastavku biskup je rekao kako na ovome svijetu nije moguće imati savršeno zdravlje i zato je potrebna suradnja s liječnicima, kako bismo se brinuli za svoje zdravlje, a ta briga je ujedno i Božja zapovijed. „Ako prerečemo petu Božju zapovijed „Ne ubij“ u pozitivnu zapovijed onda bi ona glasila: brini se za život i zdravlje i za dobro svojih bližnjih. Dakle, mi smo dužni brinuti se za život na zemlji, ali znamo da je još više od tjelesnog zdravlja nama potrebno zdravlje duše. Potrebna je bistrina i čistoća srca da bismo mogli služiti Bogu, imati mudrost srca i mogli se predati Bogu u svojim patnjama i pronaći smisao u našim trpljenjima“, zaključio je biskup.

Na kraju slavlja, koje su animirali mladi iz Molitvene zajednice Srca Isusova, svima koji su pomogli u pripremi ovoga slavlja, a osobito upravi bolnice, zahvalio je povjerenik vlč. Jozić.

Nakon mise biskup je i posjetio odjel interne medicine gdje je podijelio pričest pacijentima pripremljenima sakramentom ispovijedi, a koji zbog bolesti nisu mogli prisustvovati misi.

 

Pin It on Pinterest