14. velj 2015.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana bolesnika, u kapeli Sv. Obitelji u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“  u Popovači slavljena je sveta misa za bolesnike i osoblje bolnice. Misu je predvodio Sisački biskup mons. Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral starijih i bolesnih vlč. Sašom Jozićem i župnikom iz Popovače vlč. Matom Draganovićem. Misi je prisustvovala i ravnateljica bolnice prim. dr. Marina Kovač,  glavna sestra gđa Adela Matušin i brojno osoblje i pacijenti.

Na početku mise biskupa je pozdravio vlč. Mato Draganović, te je okupljenima uputio riječi kako nas je okupila Gospa Lurdska Lurdska čijim su zagovorom mnogi od Boga zadobili duhovno i tjelesno ozdravljenje i kako smo se danas okupili kako bi isprosili milosti od samoga Boga. Biskupa i svećenike u ime osoblja i pacijenata pozdravila je ravnateljica Kovač. Ravnateljica je izrazila radost pacijenata, a i samog osoblja, što i ove godine biskup dolazi u pohod te je zahvalila na dosadašnjim biskupovim pohodima. Ravnateljica je također u svome pozdravu rekla kako je sav trud u samoj bolnici usmjeren na vjeru i na ozdravljenje ne samo tjelesno nego i duhovno, te da se kroz vjeru i trud ali i međusobnu suradnju teži prema  samom oporavku pacijenata i kako pacijenti i njihove obitelji otvorenošću prema vjeri prihvate samu bolest i uz molitvu i Božju pomoć lakše smognu nositi te terete u svom životu.

U homiliji, obraćajući se bolesnicima, liječnicima, medicinskom osoblju i okupljenim vjernicima, biskup je progovorio o poruci pape Franje za 23. Svjetski dan bolesnika: „Slavimo danas 23. Dan bolesnika kojeg je ustanovio sada sveti papa Ivan Pavao II. On je susretao po svijetu mnogo ljudi i bio je sam ranjen u atentatu 1982. godine u Vatikanu, tako da je osjećao bolest i patnje ovoga svijeta. Osnovao ga je na dan Gospe Lurdske jer se tamo Marija ukazala djevojčici Bernardici  i tu je nastalo svetište gdje se osobito okupljaju bolesnici koji u molitvi žele zdravlje koje im Bog može dati. Papa je uputio poruku za ovaj svjetski dan bolesnika a to je Sapientia cordis – mudrost srca. Patnik Job je primjer kako prihvatiti bolest. Božji je dar život ali i bolest i kada bolest dođe nije to razlog da se Boga prokune. Job je bio spreman umjesto drugih učiniti ono što oni nisu mogli, imati srce za drugoga i pomoći kada on to ne može, to je bio Job koji je doživio Božje ozdravljenje, a on je bio ponizan i skroman znao je promatrati život i biti mudrog srca, da se za sve Boga hvali i slavi. Lako je Boga slaviti kad je dobro u životu, ali kada dođu životne patnje, kada se razočaraš, kada ti je teško, kada si slab, kada si bolestan i imaš problema tada je čovjek u napasti da se okrene protiv Boga. Bog nije protiv čovjeka dapače Bog pomaže čovjeku i kada mi jedni drugima pomažemo, kaže Papa, tada i mi imamo mudro srce.  Vrijeme provedeno s bolesnicima je sveto vrijeme jer i sam Isus kaže „Što ste učinili jednom od moje najmanje braće meni ste učinili“. Papa Franjo poziva da ne smijemo misliti samo na sebe nego da trebamo ići onima koji nas trebaju, i mnogo puta zbog žurbe zaboravljamo da smo odgovorni prema drugome. Crkva je poslana po svemu svijetu, ne smijemo se brinuti samo o sebi, nego treba izići iz sebe jer kada se drugome okrenemo onda znamo i sami biti sretni“.

Na kraju mise povjerenik vlč. Jozić zahvalio je biskupu na njegovim pohodima ne samo u bolnici u Popovači nego i na pohodima u Topusko i Sisak, i dodao je kako je biskup onaj koji je ovih dana poput Isusa Krista obilazio naše bolesne i starije te im svojim riječima donosio nadu i vjeru. Povjerenik se zahvalio i vlč. Draganoviću i koji je na raspolaganju u bolnici u Popovači, te ravnateljici prim. dr. med. Marini Kovač, glavnoj sestri Adeli Matušin, te cjelokupnom medicinskom osoblju, zboru mladih iz župe Popovača, koji su pjesmom animirali svetu misu, i prisutnima.

Nakon biskupovog blagoslova za korisnike bolnice pripremljen je domjenak od strane same bolnice, gdje su se korisnici nakraju okrijepili i ostali kratko u razgovoru i susretu s biskupom.

vlč. Saša Jozić

Pin It on Pinterest