25. lis 2014.

 

Tjedan dana prije svetkovine Svih Svetih, 25. listopada 2014. održana je već tradicionalna proslava osnutka 65. Dobrovoljačke bojne ZNG-a, koja je obuhvaćala branitelje Ivanićgradskog kraja  Kloštra, Križa i Ivanić-Grada.

Proslave se održavaju svake godine u drugom gradu. Ove godine čast da ugosti branitelje pripala je gradu i župi Križ. Započela je svečanim Euharistijskim slavljem, koje je predvodio biskupijski kancelar, mons. Marko Cvitkušić uz koncelebraciju Generalnog vikara Sisačke biskupije, mons. Josipa Čorića, povjerenika za branitelje, vlč. Mladena Vidaka, domaćeg župnika, vlč. Bože Pinjuha, te svećenika Ivanićgradskog dekanata iz Ludine, Posavskih Brega i Vrtlinske.

Na početku misnog slavlja svečano i s punim pijetetom ponaosob su pročitana imena svih poginulih članova 65.dobrovoljačke bojne ZNG-a.

Kako se svečanost održavala nedaleko svetkovine Svih Svetih, mons. Cvitkušić u nadahnutoj, toploj homiliji posebno se osvrnuo na svetost braniteljske žrtve, svetost patnje njihovih obitelji i svetost doma i domovine koji nikada ne smiju biti obescijenjeni,a pogotovo ne zaboravljeni. Riječi mons. Cvitkušića nudile su utjehu i nadu obiteljima koje su ostale bez svojih najmilijih, potičući ih na promišljanje kako je braniteljska žrtva zalog sretnog susreta u vječnosti.

Svečanost je nastavljena u Gradskoj galeriji u kojoj su bile izložene ratne fotografije i rukotvorine branitelja, te objedom na kojoj se prisutnima iskrenim, sućutnim riječima, ali usmjerenim prema zajedničkim pregnućima za ostvarenje  sutrašnjice blagostanja i mira, obratio načelnik Križa, gosp. Marko Magdić.

Pin It on Pinterest