23. sij 2018.

Nakon jutarnjih misa u nedjelju 21. siječnja o. Mariano Passerini, član Družbe sinova Bezgrešne, predstavio je župljanima Trnjanske Savice pokojnoga subrata Ivana Bonifacija Pavletića za kojega se u Rimu vodi postupak za proglašenje blaženikom. O. Passerini predočio je vjernicima lik Ivana Pavletića prateći njegov život od rođenja u Zbjegovači kod Kutine 1864., preko odrastanja bez prerano umrlih roditelja, učenja zanata za postolara, rada u Grazu i druženja u „Društvu katoličke radničke mladeži” do redovnika u Družbi sinova Bezgrešne i njegove prerane smrti na glasu svetosti u 33. godini od tuberkuloze 1897. u Rimu.

Utemeljitelj Družbe sinova Bezgrešne Luigi Maria Monti uočio je brzo da se brat Ivan ističe u Družbi evanđeoskim krepostima poniznosti, poslušnosti te dubokim euharistijskim i molitvenim životom, požrtvovnosti u radu s bolesnicima, djecom bez roditelja i mladeži, odgajajući ih svako prema njegovim sposobnostima i darovima koje je primilo od Boga, nadahnut slikom Bezgrešne koja osvjetljava služenje u ljubavi. Prepoznavši Pavletićeve ljudske sposobnosti, uravnoteženost, duhovnu mudrost i osobitu duhovnost, utemeljitelj Družbe povjerio mu je i važnu službu – odgoj mladih redovnika. Pavletić im je pružao svjedočanstvo posvećenog života, uzornog redovnika, služitelja ljubavi, osobe molitve, osobe blage poslušne i ponizne, primjer svetosti.

Pavletićeva su subraća svoje dojmove o njegovoj svetosti zabilježila odmah nakon njegove smrti i pohranili ih uz njega u lijesu. Pronađena su godine 2008. prilikom prijenosa njegovih posmrtnih ostataka s rimskoga groblja Campo Verano u crkvu Generalne kuće Družbe u Rimu. Intenziviran je potom proces za Pavletićevo proglašenje blaženim i upoznavanje hrvatske javnosti s tim mladim svjedokom evanđelja, kao što ga prepoznaju njegova braća u Rimu koja zdušno rade na promicanju štovanja brata Bonifacija, kako ga je znakovito nazvao utemeljitelj Družbe Luigi Maria Monti pri Pavletićevu primanju u Družbu.

Dvojica braće iz Družbe sinova Bezgrešne došla su iz Rima trajno živjeti u Kutinu radi promicanja štovanja brata Ivana Bonifacija Pavletića u njegovu zavičaju i u cijeloj Hrvatskoj. Izrazili su zahvalnost župniku Antunu Vukmaniću i župljanima Trnjanske Savice što su imali priliku govoriti o životu i svetosti brata Ivana Bonifacija Pavletića.

(IKA)

Pin It on Pinterest