12. velj 2013.

U utorak, 12. veljače 2013. godine, u Nadbiskupskome bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine održali su svoju redovitu, XIV. sjednicu, na kojoj su – pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga, kardinala Josipa Bozanića – sudjelovali svi biskupi Metropolije: mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, mons. Nikola Kekić, križevački biskup, mons. Vlado Košić, sisački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup, te pomoćni biskupi zagrebački: mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Nakon što je papa Benedikt XVI. na spomendan Gospe Lurdske, 11. veljače 2013. godine, objavio svoju odluku o odreknuću od papinske službe, biskupi Metropolije ponajprije su izrazili zahvalnost Bogu za Papino služenje te za obilje darova kojima je, po njemu kao Petrovu nasljedniku, obogatio Crkvu u zahtjevnim okolnostima njezina hoda kroz povijest.

Istaknuli su da Crkva u hrvatskome narodu ima puno razloga Bogu dati hvalu za milosti koje je primila tijekom njegova pontifikata, noseći u sebi živi spomen na njegovu blizinu koja je bila na osobit način posvjedočena u apostolskome pohodu Hrvatskoj 4. i 5. lipnja 2011. godine u Zagrebu. U ovoj Godini vjere, koju je proglasio Benedikt XVI., vjernici obnavljaju svoje pouzdanje u Gospodina, svjesni da On vodi svoju Crkvu.

Stoga biskupi u Papinoj odluci čitaju trag Božje providnosti i ljudskoga odgovora u vjeri; stav odgovornosti, kršćanske slobode i ljubavi prema Crkvi. U tome svjetlu pozivaju vjernike na molitvu za Crkvu i na Papine nakane, na pouzdanje u svjetlo i snagu Duha Svetoga u životu Crkve. Na temelju baštine koju Crkvi kao papa ostavlja Benedikt XVI. biskupi potiču svakoga osobno i vjerničke zajednice da tijekom korizme otkrivaju Boga koji je ljubav, prepoznaju svoju spašenost u nadi i svjedoče ljubav u istini, nošeni zajedništvom u vjeri.

Središnja tematska cjelina Sjednice bila je život i formacija bogoslova, o čemu su biskupi raspravljali nakon što su saslušali izlaganja poglavara Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa: preč. Anđelka Košćaka, rektora, preč. Milana Pušeca, duhovnika, te prefekata:, vlč. Ivana Dodleka, vlč. Dubravka Škrilina Hrena vlč. Mislava Kutleše. Biskupi su, u svjetlu suvremenih okolnosti, mogućnosti i poteškoća, razmotrili neke vidike sljedećih pitanja: dimenzija ljudskoga u formaciji, važnost duhovne izgradnje i rasta, promicanje molitve za duhovna zvanja, teološko-pastoralna formacija u Bogosloviji, teološka formacija na Katoličkome bogoslovnom fakultetu, uvođenje u bogoslovski život. Određeno je da sljedeća, XV. redovita sjednica bude 14. svibnja 2013. godine u Križevcima, u Biskupskoj rezidenciji Vladike križevačkoga.

Pin It on Pinterest