20. velj 2015.

Biskupskome ordinarijatu Bjelovarsko-križevačke biskupije u Bjelovaru u četvrtak 19. veljače održana je 25. sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića. Na sjednici su sudjelovali svi biskupi Metropolije: varaždinski biskup Josip Mrzljak, sisački biskup Vlado Košić, križevački vladika Nikola Kekić, domaćin bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak te zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski.

Središnja točka sjednice bila je pastoralna godina u znaku bl. Alojzija Stepinca, na tragu ranije donesenih odluka i poticaja za osmišljavanje i življenje jakih vremena ove liturgijske godine, osobito došašća i korizme. Biskupi su se osvrnuli na ostvarivanje hodočašća i pohoda vjernika u mjesta: blaženikova rođenja (Krašić), njegove nadbiskupske službe (Zagreb), zatočeništva (Lepoglava i Krašić) i beatifikacije (Marija Bistrica), a osobito na njegov grob u zagrebačkoj prvostolnici.

Istaknuto je da je vidljiv snažan odaziv vjernika, povećan je broj hodočašća, poraslo je zanimanje mladih i sudjelovanje u pobožnostima. Predstavljen je program hoda s relikvijama bl. Alojzija i njihovo čašćenje u svim župama Zagrebačke nadbiskupije (od početka korizme 2015. do spomendana bl. Alojzija 10. veljače 2016.).

Biskupi su zaključili da se u hrvatskoj javnosti raznim sredstvima pokušava nametnuti trend ignoriranja važnosti bl. Alojzija u životu hrvatskih vjernika tako da se gotovo zanemaruju događaji i slavlja povezana s blaženim Kardinalom, a koja su ispunjena oduševljenjem vjernika. To je tim žalosnije jer je upravo on sjajan uzor i putokaz izgrađivanja i promicanja istinskih vrijednosti u hrvatskome društvu. Ipak, u svemu raduje osjetljivost novih naraštaja za istinu o Blaženiku.

Biskupi će posebnu pozornost posvetiti ovogodišnjim krizmanicima u približavanju svetosti bl. Alojzija, ističe se u priopćenju upućenom nakon sjednice koje prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Pin It on Pinterest