22. velj 2015.

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u petak 20. i u nedjelju 22. veljače župe sv. Nikole biskupa i sv. Vida u Žažini, Pohoda BDM u Starom Farkašiću i sv. Marte u Šišincu. Tom prigodom biskup je u pratnji župnika vlč. Mladena Vidaka posjetio osnovne škole na području župe, te pohodio filijalne kapele gdje se susreo s članovima župnih zajednica i aktivnim vjernicima. Na kraju prvog dana pastoralnog posjeta biskup je predvodio misno slavlje u kapeli Sv. Roka u Petrovcu, te prisustvovao godišnjoj skupštini DVD-a Letovanić gdje je primio zahvalnicu za darovanu pomoć pri obrani od poplava tijekom prošle godine.

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 22. veljače misnim slavljima u crkvi Pohoda BDM u Starom Farkašiću i crkvi Sv. Nikole biskupa i sv. Vida u Žažini.

U homiliji biskup se osvrnuo na pročitanu Božju riječ i značenju Korizme za kršćane. „Čuli smo kako je Isus boravio 40 dana u pustinji i tu je bio kušan od đavla, te je u konačnici i pobijedio. I mi smo u ovih 40 dana posta i pokore, priprave za naš najveći blagdan, proslavu Isusova Uskrsnuća, u jednoj kušnji, te mi zapravo na neki način želimo poći za Isusom u pustinju. On je tamo proboravio prije nego je započeo svoj javni nastup propovijedanja Evanđelja. Znamo, one kušnje o kojima sv. Marko ne pripovijeda, da ga je đavao kušao kruhom, časti i vlasti, to su te stalne kušnje koje je Isus prošao, ali i koje je odbacio. I mi se tako često borimo s mnogim napastima u životu. I gdje je tu naše uporište i snaga? Upravo u primjeru Krista i u snazi Duha Svetoga kojeg nam je on darovao. Na taj način kada u korizmenom vremenu, a ono je posebno prikladno za obraćenje, razmišljamo o tome kako organizirati, kako urediti svoj život, tada smo zapravo neprestano pred izborom izabrati dobro ili zlo. Problem je što to nije tako jednostavno i što se to zlo često ‘preobuče’ u dobro pa nam se prikazuje da je lijepo, privlačno i korisno, a na kraju čovjeka upropasti“, upozorio je biskup te u nastavku progovorio o prvom čitanju koje govori o Božjem Savezu s Noom, izbavljenim od voda potopa i Poslanici sv. Petra apostola koja se naslanja na prvo čitanje. „Poslanica sv. Petra govori da je ono što smo čuli u prvom čitanju o Noinoj lađi zapravo slika krštenja i da čitavo Uskrsno slavlje zapravo teži onoj vazmenoj noći koja ima kao središte svega, proslavu krštenja kada se krste odrasli i postaju djeca Božja. To je bio novi početak za naš život kada smo u vodi, slikovito potopili starog čovjeka, a izašao je opran novi Božji čovjek, te je tu započeo za nas novi život. Zato je prikladno da se u Korizmi sjetimo svog krštenja i da obnovimo onaj krsni savez koji je Bog sklopio s nama kad nas je zazvao kao što je zazvao svoga sina krštenog u Jordanu ‘Ovo je sin moj ljubljen’. Baš tim riječima je Bog i nama progovorio kada smo postali članovi Crkve. Ti si dijete moje ljubljeno, u tebi mi je sva milina… Tako zapravo mi Bogu pripadamo od krštenja i toga trebamo biti svjesni“, rekao je biskup te je još progovorio o Godini braka i obitelji u Biskupiji i pozvao sve okupljene da podrže obitelji s brojnom djecom materijalno i molitvom.

Na kraju, na pastoralnom pohodu, svakom susretu i riječima ohrabrenja biskupu je zahvalio vlč. Vidak.

Slavljima su prisustvovali brojni župljani, članovi DVD-a i kulturno umjetničkih društva, a animirali su ih župni zborovi pod vodstvom prof. Božidara Škofača.

Fotogalerija

 

Pin It on Pinterest