30. ruj 2013.

Na obilježavanju 72. obljetnice polaganja prve partizanske zakletve, u subotu 28. rujna 2013. godine  na Čavić brdu na Šamarici, gospodin Milovan Bojčetić, savjetnik sisačko moslavačke Županice kao njen izaslanik, a kao što su objavila javna glasila toga dana: Večernji List, Portal53, i druga, optužio je izrijekom sisačkog biskupa Vladu Košića kao nekog vođu desnice koja se bori protiv antifašista.

Biskup Vlado Košić, više je puta u svojim propovijedima i javnim nastupima osudio sve totalitarizme i autoritativne režime 20. stoljeća, tj. i fašizam i nacizam i komunizam, te isticao kako su svi su zločini zločini bez obzira tko ih učinio. Spomenuti citat da su partizani bili ubojice i činili zločine sisački je biskup izgovorio u mjestu Zrinu koje su 9. rujna 1943. godine uništili upravo partizani. S pravom se pitamo kako to da dotični govornik nije ni spomenuo tu činjenicu, da je Biskup to rekao u uništenom Zrinu? Tamo, gdje su partizani srušili ne samo župnu crkvu Našašća svetoga Križa i sve društvene i obiteljske kuće, nego su pobili više od 200 ljudi, gotovo trećinu stanovnika Zrina, koji su bili civili i samo željeli živjeti u svom mjestu, ali su bili krivi zato što su bili katolici i Hrvati. To su povijesne dokazane činjenice o kojima svjedoče preživjeli svjedoci i o tome je govorio Biskup.

Da su partizani, pod vodstvom komunista, počinili i puno više zločina govore na žalost  brojna još uvijek neistražena skrivena grobišta – od Bleiburga, preko Maclja i Jazovke, pa sve do masovnih stratišta u Sisačko-moslavačkoj županiji kojih, prema izvješću PU sisačko-moslavačke, ima čak 119. Nisu li i nedavno pronađene kosti uz Zagrebačku ulicu u Sisku, koja se uređuje, indicij da je i među antifašistima bilo zločinaca, koji međutim za ta zlodjela nisu odgovarali jer ih je jugoslavenski i sam zločinački komunistički režim štitio? Sad nam je nada EU koja jednako tretira sve zločince pa će, premda kasno, ipak možda i komunistički zločinci morati polagati račune o svojim djelima.

Što se pak tiče organizacije manifestacije „Keltska noć“, biskup Košić ni na koji način niti je utjecao niti može izravno utjecati na njezin sadržaj. Ipak, kao svaki građanin, i on ima pravo izraziti svoje slaganje odnosno neslaganje s pojedinim njenim dijelovima.

Sisak, 30. rujna 2013.                                                                                                                      Biskupijski ordinarijat

Pin It on Pinterest