1. lis 2014.

U ponedjeljak 29. rujna župa Preloščica svečano je proslavila svoga nebeskog zaštitnika arkanđela Mihaela. Svečanost je započela polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima pred crkvom. Počast poginulim braniteljima odali su predstavnici udruga branitelja branitelja, g. Zlatko Krušić i g. Darko Klanjčićn i branitelji iz Preloščice! Zatim je predvoditelj slavlja vlč. Nikola Majcen iz Volodera blagoslovio spomenik i pomolio se za poginule branitelje.

Nakon svečanog ulaska u crkvu upravitelj župe p. Mirko Sadak pozdravio je svoje župljane i goste iz drugih župa, te svećenike na čelu s predvoditeljom slavlja vlč. Nikolu Majcena, te svećenike iz susjedstva, odnosno sisačkog dekanata – vlč. Krešimira Bulića iz Budaševa, vlč. Branka Koretića, župnika iz Svete Marije i vlč. Sašu Jozića, te svoju subraću, p. Tomu Cybulu, župnika u Požeškim Sesvetama i poglavara Družbe u Hrvatskoj i p. Marijana Krištofića župnika u Gušću.

Mnogi župljani, odnosno župljanke i djeca obukli su se u narodne nošnje i tako su svojom nazočnošću uljepšali slavlje patrona župe i obnovili staru tradiciju da se na ovako svečane prilike obuku u narodne nošnje ovoga kraja, Donje Posavine!

Vlč. Nikola Majcen u svojoj propovijedi podsjetio je na to tko je sveti Mihael i što znači njegovo ime: Tko je kao Bog? Zajedno s njim slavimo još i arkanđele Gabriela i Rafaela, pored koji je bio i Uriel, koji je zbog pobune protiv Boga postao Lucifer. Baš njega svladao je Mihael koji je bio vođa anđelima koji su ostali vjerni Bogu. On je i danas vođa i zaštitnik u borbi protiv sila zla.

Na kraju svečane euharistije povodom slavlja zaštitnika župe p. Mirko je zahvalio svim sudionicima, a napose predvoditelju slavlja i propovjedniku vlč. Nikoli Majcenu, te vatrogascima koji su također svojom nazočnošću u svojim odorama obogatili ovu župnu svečanost i svima ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli ovom slavlju i poželio neka ih sve skupa kod Boga zagovara sv. Mihael arkanđeo, zaštitnik ove župe – i brani od zla!

Na kraju je domaćin pozvao svećenike, uzvanike i goste, nakon euharistijskog stola i za drugi stol pripremljen u župnoj dvorani. Kao i vjernike da ostanu ispred crkve na zajedničkom druženju i čašćenju pićem i kolačima.

 

o. Mirko Sadak

 

Pin It on Pinterest