2. lis 2014.

Blagdan svete Male Terezije proslavljen je u samostanskoj istoimenoj kapeli sestara Karmelićanki u Kloštar Ivaniću. Misno slavlje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Josipom Ćorićem i još deset svećenika. Na početku je biskupa, svećenike, sestre i vjernike pozdravio domaći župnik fra Drago Brgles.

U homiliji biskup je istaknuo tri teme koje su poruka sv. Terezije od Djeteta Isusa i Božjeg Lica: važnost kršćanske obitelji, prihvaćanje trpljenja i hranjenje Riječju Božjom. „Roditelji sv. Terezije i sami su bili sveti bračni par te ih je sv. Papa Ivan Pavao II. 2008. proglasio blaženima. Od devetero djece svih pet kćeri postale su redovnice. Uvijek je tako da pobožni roditelji oblikuju u vjeri svoju djecu. Za nekoliko dana u Rimu otvara izvanredna Biskupska sinoda koja će raspravljati o obitelji, a i u našoj je Biskupiji proglašena Godina braka i obitelji u službi života. I Papa Franjo poziva nas da se molimo za naše obitelji. Trebamo svetih očeva i majki koji će prihvaćati i odgajati djecu da budu dostojni članovi Crkve. Sv. Mala Terezija osobito je poslušno iz Božje ruke prihvaćala trpljenje. Pred samu ranu smrt, jer umrla je s 25 godina, osjećala je čak i napuštenosti od Boga, no to nije bila nikakva nevjera nego tamna noć vjere, pustinju kroz koju je morala proći da stigne u Božji dom. Njezine su zadnje rijeci bile: ‘Isuse, ja Te ljubim.’ A mi? Znamo li zadržati radost i kad nas pohode bolesti i različita trpljenja? Sveto Pismo nas poziva na radost! Sv. Terezija postala je naučiteljica Crkve jer je znala tako čitati Rijec Božju da ju ona duhovno hrani i izgrađuje. Znala je zatomiti svoje ljudske reakcije i prihvaćati druge s velikom ljubavlju. Upravo je to njezino otkriće i vlastiti doprinos kršćanskoj duhovnosti: naučiti se biti malen i ponizan, ići malim putem predanja i ljubavi, čineći obična mala djela s velikom ljubavlju. O tome nas je poučio i naš Spasitelj kad je rekao da je njegovo kraljevstvo skriveno mudrima i velikima, a otkriveno malenima“, rekao je između ostalog biskup.

Nakon svete Mise biskup je blagoslovio ruže koje su sudionici slavlja ponijeli kućama na spomen obećanja sv. Male Terezije da će ona s neba sipati na nas ruže tj. Božju milost. Nakon okrepe biskupa, svećenike i goste susrele su sestre u malom razgovoru u klauzurnoj govornici, a svima se posebno zahvalila priorica s. Danijela Licul.

Pjevanjem su misu uzveličale same sestre Karmelićanke.

Pin It on Pinterest