28. stu 2014.

Prva knjiga duhovne poezije, izdana u biblioteci Sisačke biskupije „Poesia spiritualis“ pod nazivom „Dječje oči“ autora Roberta Tomšića, predstavljena je u četvrtak 27. studenoga u sisačkom Velikom Kaptolu. O knjizi su govorili sisački biskup Vlado Košić, recenzentica prof. Ljerka Iharoš, urednik Stjepan Juranić i autor.

Biskup Košić istaknuo je kako su ove pjesme autobiografske crtice, zbir uspomena, sjećanja i pjesnikova ispovijed. Naziv zbirke „Dječje oči“ odgovara pjesniku koji u ovim svojim lirskim zapisima otkriva svoje dječje oči kojima gleda svoje najbliže, Boga i sav svijet. Gospodin naš rekao je: „Ako se ne obratite i ne postane kao djeca, nećete ući u Kraljevstvo nebesko“, kao i: „Oko je tijelu svjetiljka. Ako ti je dakle oko bistro, sve će tijelo biti svijetlo“. Upravo to dvoje, stav djeteta i čisto oko, Robert je uspio spojiti u svojim pjesmama. Tako upravo ove pjesme i treba čitati, dječjim očima u sebi da bismo i sami vidjeli Boga i sve njegove darove, osjetili njegovu toplinu i bili ogrijani ovim rukovetom slika, crtica i doživljaja koje s pravom možemo nazvati Poesia spiritualis – kako smo nazvali biblioteku u kojoj izlazi ova zbirka – tj. upoznali duhovno pjesništvo“.

Recenzentica prof. Ljerka Iharoš rekla je kako je pjesnik u ovoj zbirci pronašao način kako izraziti sebe i svoj odnos prema ljudima. „Od čovjeka koji je u sebi nastojao potisnuti činjenicu da je Bog u nama i oko nas, pretvorio se u čovjeka i pjesnika koji vjeru doživljava na doista čudesan način. Zbirka je posvećena Bogu kojega je spoznao u svakodnevici i ljudima oko sebe. Njegovo prisustvo osjeća u ljudima i to izražava u  jednostavnim riječima iz svakodnevnog govora“,  ustvrdila je prof. Iharoš i pozvala okupljene da pročitaju sve pjesme iz zbirke i u njima prepoznaju sebe i svoju vjeru, te uživaju u ljepoti „Dječjih očiju“.

Urednik g. Stjepan Juranić progovorio je o ljepoti koju pjesme donose te istaknuo je ovo zbirka duhovnih poruka koje bude iz pospanosti i potiču na pobožniji život. Ljudi na mnogo načina mogu iskazati svoju zahvalnost Bogu, a jedna od njih je i poezija. Pjesnik živi život s Bogom i u zbirci se vidi zahvalnost na tome“, kazao je Juranić.

Na kraju okupljenima se obratio autor Tomšić, koji je zahvalio svima koji su bili uključeni u projekt izdavanja ove zbirke pjesama, te onima koji su vjerovali u to da su njegove pjesme vrijedne čitanja. Autor se posebno zahvalio i biskupu Košiću bez čije pomoći ne bi ni bilo ove zbirke.

Za glazbeni dio programa zadužene su bile gđe Sanja Slikozović i Katarina Ahel, te pjesnikova kćer Ana.


Pin It on Pinterest