31. sij 2013.

Ciklus predstavljanja knjiga „Hrvatski martirologij“ u organizaciji Sisačke biskupije, započeo je u srijedu 30. siječnja u  dvorani  bl. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu predstavljanjem knjige „Čovjek i njegova sjena“ autora dr. sc. Ante Kovačevića. O knjizi koja svjedoči o praksi totalitarnog režima vlasti bivše Jugoslavije, grijesima komunizma i progonu političkih neistomišljenika govorili su sisački biskup Vlado Košić, novinar i publicist Vjekoslav Krsnik, „Kovačevićeva sjena“ tadašnji agent UDBE Željko Kekić, te sam autor.

Predstavljajući knjigu brojnim okupljenima sisački biskup, koji je ujedno i recenzent ove knjige,  istaknuo je kako u njoj autor iznosi svoja sjećanja i dokumente kojima piše svoja stajališta o događajima i ljudima iz vremena komunističke represije, a koju je i sam osjetio na vlastitoj koži. Osvrćući se na susret Kovačevića sa svojim bivšim progoniteljem, udbašem Željkom Kekićem, koji mu je priznao da ga je uhodio, špijunirao i progonio, a on mu je to oprostio, biskup je poručio kako se u ovom postupku autora zrcali  i veličina i snaga kršćanske poruke o opraštanju, koju doista može polučiti samo vjera. „Iz  svih tih pojedinih autorovih sjećanja i razmišljanja razvija se pred očima čitatelja slika autoritarnog režima koji je nadzirao, optuživao i slao na robiju ljude samo zato što su bili kritički u razmišljanju svojom glavom, što su dovodili u pitanje neke komunističke stavove, što su jednom riječju bili domoljubi koji su željeli slobodu svome narodu“, dodao je Košić i još istaknuo kako je velika tema o kojoj raspravlja Kovačević u svojoj knjizi i hrvatska pomirba. „Sigurno, nema napretka društvu kakvo je naše, hrvatsko, u kojem bi trajno egzistirala podjela na lijeve i desne, uvjetno rečeno, na partizane i ustaše. Pa ipak, premda je Domovinski rat ujedinio sve hrvatske domoljube, bez obzira na predznak i njihove ideološke stavove prije toga rata, pomirba – kako je autor zove – ‘na Tuđmanov način’ nije moguća, ako se ne stvore pretpostavke koje nisu samo vanjska ugroženost nacije, nego raščišćavanje s prošlošću i izgradnja budućnosti na temeljima istine i pravde koji su priznati u prošlosti i koji vrijede i poštuju se u sadašnjosti,“ rekao je još između ostalog biskup Košić zahvalivši se na kraju autoru na svjedočanstvima koja su „najbolji način da se istina ne zaboravi i da se svjetlom pobjedi tama.“

Biskupov govor u cijelosti

Novinar Vjekoslav Krsnik podsjetio je kako je Kovačević za slobodnu i neovisnu Hrvatsku odrobijao najbolje godine svoje mladosti, ali je ostao nepokolebljiv u svojoj ljubavi prema njoj, te kako ova knjiga ima višestruko značenje za raščišćavanje naslaga koje su ostale u Hrvatskoj nakon osamostaljenja i stjecanja neovisnosti uz velike ljudske i materijalne žrtve. „Hrvatska se trebala osloboditi jugoslavenskog, ustvari velikosrpskog jarma, a ideološki morala se osloboditi komunizma kao svjetskog pokreta koji je iza sebe ostavio u svim zemljama pod crvenom zvijezdom oko 100 milijuna žrtava. Na neki način dr. Anto Kovačević je svojom životnom pričom paradigma tog još uvijek neprevladanog stanja. Kao uznik kojemu je jedini grijeh bio tzv. ‘verbalni delikt’ prošao je kroz kalvariju bosanskohercegovačkih kazamata, ali ga to nije moglo ni u kojem trenutku slomiti u njegovoj vjeri za ostvarenje hrvatske pravde i pravice“, rekao je Krsnik.

„Čovjek sjena“ Željko Kekić pojasnio je način djelovanja UDBE i svih ostalih agencija koje su se bavile očuvanjem jedinstva tadašnje Jugoslavije, ali i ispričao osobnu priču koliko je teško bilo „otrijeznit se“  i izađi iz tog okruženja i kako je do Boga došao propitkivanjem raznih događaja iz svog života.

Govoreći o Kovačeviću istaknuo je kako se u to vrijeme za njega govorilo da je „tvrđi objekt“, te kako je čovjek koji je zaluđen idejom Hrvatske i koji nije ni malo popuštao u svojim nastojanjima. Priznao je i da mu u to vrijeme nije bilo jasno zašto tako mlad čovjek s velikom perspektivom u inozemstvu želi ići u zatvor, a nije kriminalac. Kekić je ispričao i kako su u to vrijeme posebno „obrađivali“ i brojne svećenike i časne sestre pokušavajući pronalaziti neke njihove osobne propuste kako bi ih se vrbovalo i čim dublje ušlo u „crkvene odaje“.

Ovaj Dugorešanin, koji je prošlost ostavio iza sebe, istaknuo je i kako je odavno trebao odijeliti dobro od zla i upozorio da danas u našem sustavu ima priličan broj bivših agenata, ali i tadašnjih špijuna koji danas obnašaju  dužnosti; od načelnika općina, gradskih vijećnika, pa sve do zastupnika u Saboru i direktora javnih tvrtki. Na takav način ponovno upravljaju ovim društvom i u povlaštenom su položaju u odnosu na političare koji dolaze iz naroda zbog informacija koje su im dostupne.

„Radimo da se ne desi da unuci i sinovi ne ratuju za ideale djedova jer ne poznaju svoju povijest. Ja sam želio da kažem istinu o onome što smo radili, a radili smo izuzetno prljave stvari, pokušao sam od njih moliti da mi oproste i da budem svjedok tog vremena. Prije svega zbog mladih ljudi koji trebaju znati svoju povijest, da se to ne bi nikad dogodilo, i da se moja i Antina djeca ne bi mrzila“, poručio je Kekić.

Na kraju se okupljenima obratio i autor koji se prije svega zahvalio Kekiću što je imao snage i hrabrosti da progovori istinu da je jedini grijeh njega i njegovih prijatelja ljubav prema Hrvatskoj i njenoj sudbini. Zahvalivši i biskupu Košiću, Kovačević je rekao kako mu je „light motiv“ bila biskupova homilija na misi zadušnici za žrtve svih totalitarnih režima održana 23. kolovoza 2010. u Sisačkoj katedrali u kojoj biskup poziva na rješavanje i otkrivanje komunističkih zločina, te pružanje satisfakcije žrtvama i njihovim obiteljima. Citiravši biskupove riječi „Progoni i nevolje traže jake ljude, ljude hrabre i postojane u vjeri. Jesmo li i mi takvi?“ Kovačević ističe kako je to pitanje upućeno svima nama. „Hrvatska danas više nego ikada, treba ljude poput biskupa Košića. Hrvatska treba karaktera, treba ljude koji imaju i uvjerenje i koji vole domovinu više nego vlastiti džep, idealiste koji imaju talenta za žrtvu. Ne smijemo odustati i moramo govoriti na sav glas“, rekao je na kraju Kovačević.Pin It on Pinterest