1. velj 2013.

Dan posvećenog života, na blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnice, u subotu 2. veljače obilježili su redovnici i redovnice s područja Sisačke biskupije svečanim misnim slavljem koje je u sisačkoj katedrali predvodio biskup Vlado Košić u zajedništvu s kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom vlč. Ivicom Mađerom, subsidijarom katedralne župe vlč. Marijom Stjepanom Šikićem, o. p. Marianom Passerinom iz kutinske Družbe Sinova Bezgrješne i povjerenikom za osobe posvećenog života fra Goranom Rukavinom.

U prigodnoj homiliji obraćajući se osobama posvećenog života biskup Košić rekao je kako mi danas živimo u jednom šizofrenom vremenu, govori nam se da je vrhunac uređenog društva u kojem živimo demokracija, što doslovno znači: vladavina naroda, a sve više jačaju skupine upitnog životnog stava i nadzora koje nameću većini, dapače čitavome društvu svoje stavove i po diktatu određuju pravila ponašanja. „Mislim da su upravo redovnice i redovnici, vjerni svojoj karizmi života u čistoći, siromaštvu i poslušnosti, znak ovom društvu da je to krivi put. Vi ne trebate sudjelovati na način verbalnog ili institucionalnog nasilja sa svojim stavovima u ovim raspravama, nego svojim vjernim svjedočenjem – kako reče najprije papa Pavao VI., a potom Ivan Pavao II. – ustrajno promičite drukčiji put, put poniznosti i služenja, koji više govori i dublje zahvaća negoli put nasilja. Naime, nasilje nikada ništa pozitivno nije postiglo. Ako dakle želimo u svijet unijeti svjetlo – a o tome govori današnji blagdan, to označuje i svijeća koju smo zapalili na početku ove sv. Mise – tada nam je slijediti Krista, raspeta i uskrsnula“, dodao je biskup i izrazio zabrinutost da je ta čitava medijska buka stvorena u zadnje vrijeme u našoj zemlji najava teških vremena koja nam slijede. „Zato budimo razboriti. Uporno propovijedajmo i svjedočimo Krista, ali blago i u poniznosti, ne želeći nikoga povrijediti niti biti u ikakvom neprijateljstvu bilo prema kome. Ipak, ne smijemo zatajiti Krista, moramo ostati vjerni, moramo znati da je naš poziv u tome da njega vjerno slijedimo, da ga ne napustimo, da se njega, Istine, ni pod cijenu života nikada ne odreknemo“, rekao je biskup i na kraju poručio okupljenima da se ne umore svjedočiti svoju vjeru, ljubav prema Kristu, svoju dobrotu i odlučnost da slijede Istinu, ali u blagosti i poniznosti: „Neka grme salve gluposti i laži, neka se ohole lažovi i manipulatori, ali – mi ostanimo mirni. Svako zlo će proći, a samo Krist pobjeđuje i ostaje“!

Biskupova homilija u cijelosti

Misnom slavlju prethodio je susret redovnika i redovnica s biskupom Košićem u Velikom Kaptolu. Tom prigodnom mon. Marko Cvitkušić okupljenima je predstavio ovogodišnje pismo povodom Dana posvećenog života koje potpisuju predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenoga života dubrovački biskup Mate Uzinić i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Vinko Mamić, a nakon čega je slijedila plodonosna diskusija o redovništvu u današnjem svijetu i evangelizaciji kojom je moderirao povjerenik fra Rukavina.


Pin It on Pinterest