7. tra 2021.

„Kuća nade“ zajednički projekt Udruga „Bauern helfen Bauern“ i Malteser Hrvatska, Caritasa Sisačke biskupije,  Grada Petrinje i Fondacije „Kuća dobrih tonova“ predstavljen je u srijedu, 7. travnja u Donjoj Bačugi. Tamo je ovih dana, u dvorištu obitelji Bradara sagrađena jedna od osam drvenih montažnih kuća koliko ih je do sada postavljeno na Banovini, a planira se i daljnja suradnja i izgradnja novih kuća, čija je proizvodnja već dogovorena.

Cilj projekta je izgradnjom ovih kuća omogućiti obiteljima čiji su domovi stradali u potresu dostojan smještaj, povećati njihovu kvalitetu života i socijalnu uključenost u ovim teškim vremenima te pomoći u revitalizaciji područja pogođenog potresom. Zajedničkim snagama i suradnjom, nastojat će se potrebitom stanovništvu ruralnih područja omogućiti da na primjeren način ostanu u blizini svojih stradalih domova, na svojim imanjima, a kako bi i dalje mogli obrađivati svoju zemlju i brinuti se o svojoj stoci.  Projektom „Kuća nade“ nastojat će se pomagati stanovništvu u potrebi kontinuirano, a intencija je svih sudionika projekta provoditi i uključivati se u provedbu onih projekata koji će krajnjim korisnicima na ovom području pružiti konkretnu, dugoročniju pomoć.

Okupljenim novinarima projekt su predstavili predsjednica Udruge „Bauern helfen Bauern“ Doraja Eberle, ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović, a nazočili su i predsjednik Udruge „Malteser Hrvatska“ grof Georg Eltz, veleposlanik Republike Austrije u RH Josef Markus Wuketic, predstavnik Fondacije „Kuća dobrih tonova“ Namir Porić i g. Ivo Bradara za čiju je obitelj ova kuća izgrađena.

Gospođa Eberle je podsjetila kako je Udruga „Bauern helfen Bauern-Salzburg“ osnovana 1992. godine zbog potreba uzrokovanih ratom na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a prva drvena montažna kuća izgrađena je 1992. god. upravo u Petrinji. Nadalje, do 1994. godine je na istom području izgrađeno preko 100 kuća, a do danas je ukupno na području Petrinje, Odžaka, Banja Luke i Srebrenice izgrađeno preko 1270 ovakvih drvenih kuća. Skoro trideset godina kasnije vidjevši situaciju nakon potresa članovi ove udruge vraćaju se na Banovinu kako bi opet pomogli.

Ravnateljica Caritas Sisačke biskupije Kristina Radić zahvalila je gđi Eberle i grofu Eltzu što su za partnera u projektu izabrali upravo Caritas poručivši i kako sami ne bi mogli pomoći tolikim ljudima u potrebi, ali zajedničkim snagama može se puno toga učiniti i dati ljudima krov nad glavom.

Na kraju na suradnji i pomoći je zahvalio i gradonačelnik Dumbović, kao i kasnije g. Bradara koji je izrazio svoju veliku sreću i zahvalnost. Naime, kao prognanik iz Dervente ovo mu je bio 29 puta od 1992. godine kako se morao seliti, a upravo mu je Udruga „Bauern helfen Bauern“ pomogla i 1996. godine kada je doselio u Donju Bačugu. Bradara je poručio i kako će ova kuća njegovoj obitelji donijeti određenu vrstu sigurnosti i normalizacije života jer njihov dosadašnji dom nije pogodan za stanovanje i predviđen je za rušenje.

Pin It on Pinterest