22. srp 2011.

MOŠĆENICA – Župnik na prvoj crti naziv je knjige predstavljene u subotu 23. srpnja u Mošćenici povodom proslave blagdana Svetog Jakova. Iako je riječ o već dobro poznatoj i puno puta predstavljanoj knjizi biskupa Vlade Košića, želja je bila organizatora održati jedno predstavljanje u Mošćenici, gdje je najveći dio zapisa nastao. Upravo je u Mošćenici, za vrijeme Domovinskog rata na prvoj crti obrane djelovao Vlado Košić, tada župnik Petrinje i Hrastovice.

Dopredsjednik Matice hrvatske u Petrinji Ivan Rizmaul dao je pregled zapisa u knjizi iz kojih je vidljiva ljubav tadašnjeg župnika a sada biskupa Košića prema ovdašnjim ljudima, te kazao kako: „O našim ljudima i krajevima, o našoj Banovini malo je objavljeno u popularnoj kao i stručno znanstvenoj literaturi. Zato svako objavljeno djelo o ovim prostorima i nastanjenom puku o događajima koji su pokriveni prašinom zaborava je dragocjenost koju trebamo cijeniti i pozorno je vrednovati. Naš župnik Vlado Košić je bio svjedok jednog vremena i zahvaljujemo mu što je to vrijeme pretočio u tekst, u jednu knjigu.“ „Knjiga je doživjela nekoliko hrvatskih izdanja, a u rujnu bi svjetlo dana trebalo ugledati izdanje na esperantu.“ kazao je Stjepan Juranić iz izdavačke kuće Tonimir.

Biskup Košić je pozdravio svoje Hrastovčane, Mošćeničane, Petrinjce. „Knjiga iznosi sudbine svih nas. Važno je da se ne zaboravi i da u srcu čuvamo ono što smo proživjeli. To je jače od svih negacija i krivih interpretacija.“

U knjizi se spominje i oslobođenje Petrinje 6.kolozova koje pada na blagdan Preobraženja Gospodnjega. Tada je grad bio opustošen, prisjetio se biskup te najavio kako će ove godine na taj datum osnovati novu petrinjsku župu-Župu Preobraženja Gospodnjega.: „Međutim od takve opustošene Petrinje, danas imamo jedan grad koji je narastao i koji je već u potrebi da kao majka rađa kćeri. Ja se tome radujem i već vam najavljujem da će i Mošećnica biti u tom novom sastavu župe.“ Prije predstavljanja knjige biskup je za sve poginule i nestale branitelje i civile služio misu u kapeli Svetog Jakova, te u prigodnoj propovijedi podsjetio na važnost njihove žrtve. Nakon predstavljanja knjige Mošćeničani su razgledali izložbu sa fotografijama iz ratnih dana koje bude brojne uspomene na način života na prvoj crti.

Pin It on Pinterest