27. ožu 2015.

Na blagdan Navještenja Gospodinova, nakon svečane sv. mise u bazilici Srca Isusova koju je predvodio mons. dr. Vlado Košić biskup sisački, predstavljena je javnosti knjiga „Teologija apostolata“ koju je još 1951. godine napisao belgijski kardinal Suenens kao teološki komentar Legionarskog obećanja. Obećanje koje Marijin legionar daje nakon vremena kušnje upravljeno je Duhu Svetom i sažima predanje volji Božjoj i vodstvu Duha Svetoga, koje je savršeno ostvareno u Blaženoj Djevici Mariji, a uzor je svim Marijinim legionarima u njihovom apostolskom djelovanju.

Na samom početku prisutne je pozdravio voditelj programa o. Ivan Cindori DI jedan od duhovnika Marijine legije.

Predgovor hrvatskom izdanju knjige napisao je sisački biskup mons. Vlado Košić koji je istaknuo da ova knjiga nije upravljena samo članovima Marijine legije, nego i mnogo širem krugu zainteresiranih vjernika. Zanimljivo je da je ova knjiga napisana desetak godina prije II. Vatikanskog koncila, koji je potvrdio važnost uloge laika u Crkvi, a koju je tako jasno shvaćao utemeljitelj Marijine legije Frank Duff kada je u Dublinu u Irskoj još 1921. godine osnovao prvi prezidij Marijine legije.

Sa francuskog izvornika knjigu je preveo o. Vatroslav Halambek DI te je priznao kako je pomalo nevoljko pristao na prevođenje, ali je i sam ostao iznenađen ljepotom, jednostavnošću i snagom misli kardinala Suenensa koji je promicao važnost Duha Svetoga u Crkvi.

O prvom prijevodu ove knjige na hrvatski jezik govorila je dr. sc. Barbara Ćuk. Naime, prvi se prijevod pojavio početkom 1960-tih godina pod naslovom „Po Duhu Svetom i Djevici Mariji“ i priredio ga je o. Marijan Josipović, no u znatno okrnjenom obliku i bez navođenja imena autora i objašnjenja da je knjiga komentar Legionarskog obećanja. Prijevod o. Halambeka tu ostaje posve vjeran izvorniku.

Prof. Matija Grgat kao lektor naglasila je kako je ova knjiga došla u pravo vrijeme, kada katolici ostaju neprepoznati u društvu u kojem čine šutljivu većinu. Ova nas knjiga potiče da djelujemo apostolski u svojoj sredini, hrabro svjedočimo svoju vjeru i zauzimamo se otvoreno u društvu za kršćanske  vrednote. Nama mora biti na srcu spašavanje duša naših bližnjih.

Knjiga je izdana u nakladi sv. Antuna, te je sve prisutne na kraju pozdravio i g. Marko Zefić koji je pozvao sve prisutne da ovu izuzetno vrijednu knjigu uvrste u svoje duhovno štivo.

Predsjednik Regije Zagreb Marijine legije Marko Oroz zahvalio je ocu biskupu i svim prisutnim predstavljačima knjige, kao i prisutnim vjernicima, naglasivši da ga se posebno dojmilo što je obećanje koje je sastavio jedan laik – utemeljitelj  Marijine legije Frank Duff  – bilo nadahnuće za kardinala Suenensa da napiše teološki komentar, što potvrđuje da Duh Sveti puše gdje hoće.

Iva Pavković

Pin It on Pinterest