27. ožu 2015.

Predstavljanje nove knjige fra Darka Teperta „Svjetlo mojoj stazi“ održano je u četvrtak 26. ožujka u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. O knjizi su govorili direktor izdavačke kuće „Teovizija“ Ivica Domaćinović i autor, a ulomke iz knjige čitao je dramski umjetnik Dubravko Sidor.

Uz brojne Siščane predstavljanju su nazočili sisački biskup Vlado Košić, kancelar Biskupije Marko Cvitkušić kao i prijatelji i obitelj fra Darka.

Govoreći o knjizi Domaćinović je istaknuo kako je ona podijeljena u tri dijela. U prvom i najopsežnijem dijelu, koji nosi naslov „Božja riječ“, skupljena su razmišljanja o Božjoj riječi općenito, o njezinu značenju i načinima kako čovjek pristupa Božjoj riječi. U drugom dijelu naslovljenom „Crkva i društvo“ nekoliko je razmišljanja koja se bave Crkvom, njezinom ulogom u društvu, ali i društvenim odnosima viđenim iz kršćanske perspektive. U trećem dijelu, naslovljenom „Likovi svetaca“, razmatrani su životi i primjeri pojedinih svetaca, kako onih spomenutih u Svetom pismu tako i onih iz kasnijih razdoblja. Domaćinović je rekao i kako je želja autora da ove tri skupine razmišljanja čitatelju budu poticaj za svakodnevni život.

Autor fra Darko Tepert rekao je kako je naslov knjige uzeo iz Psalma 119 jer se i Psalmist  poput ove knjige bavi razmišljanjem na Božjom riječi i to sa sviješću da joj se čovjek uvijek može vraćati, napajati iz nje i nikada ne iscrpiti taj izvor. „Ima jedan predivan tekst sv. Efrema Sirskog koji govori kako je Božja riječ poput izvora i da se tom izvoru uvijek možemo vratiti, s njega piti i nikad se ne može do kraja popiti. Tako se Božjoj riječi čovjek uvijek može vraćati i na njoj se napajati. Ono što sam još htio posebno u knjizi naglasiti je spiralu susreta s Božjoj riječi, koju kad čitam oduševim me, počinjem to živjeti, stječem nova iskustva uz Božju riječ i onda se nakon nekog vremena vratim toj riječi i ja je tada razumijem na jedan novi način. To je upravo zato jer imam iza sebe iskustvo hoda, prepoznajem stvari koje sam proživio i dublje ih shvaćam. Zato Biblija i nije knjiga koju mogu jednom pročitati i reći da sam je pročitao i da je ne trebam više čitati. Uvijek se tom duhovnom promišljanju treba vraćati. To me nosilo dok sam pisao ova razmišljanja, ta riječ koja je pisana prije tisuće godina, sada govori meni u mom konkretnom životu“, zaključio je autor.

 

Pin It on Pinterest