19. lip 2011.

Riječ o obitelji, Lectio divina o obiteljskom životu knjiga fra Darka Teperta u izdanju Teovizije predstavljena je u ponedjeljak 20. lipnja u Velikoj dvorani Pastoralnog centa katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku. O knjizi su govorili: mons. Vlado Košić, sisački biskup, fra. Mario Cifrak, bračni par Marina i Zoran Novosel, Ivica Domačinović te sam autor fra Darko.

Biskup Vlado je tom prigodom istaknuo kako je ova knjiga jedno novo obogaćenje na području obiteljske tematike s biblijskog područja. Kad razmišljamo o obitelji, onda trebamo dozvati si u pamet ohrabrenje koje nam je donio papa Benedikt XVI, i rekao bih, nenametljivo. On nije ni protiv koga protestirao, niti je organizirao marševe, nema fobije u kršćanskim stavovima prema nekim tema, nego je afirmativno želio učvrstiti što je prije možda bilo samo po sebi razumljivo. Danas je, pak, potrebno refleksno znanje i promišljanje onih vrijednosti na kojima počiva obitelj. To je ljubav, zajedništvo, kvalitetni međuljudski odnosi, zatim prije svega vjera koja povezuje jednu obitelj i čini je čvrstom zajednicom muža, žene i djece. To je važno naglasiti jer smo danas svjedoci, što je na neki način bilo i očekivano, da će nakon takvog snažnog svjedočanstva zajedništva hrvatskih katolika oko pape Benedikta u smislu afirmacije obiteljskih vrijednosti, doći snažna negacija.

Možda to i nije sve što se do sada događalo. Dobio sam čak i upit: hoće li Iustitia et pax braniti katolike od toga što nas već tjedan dana bombardiraju nekakvim fobijama i nekim osporavanjima, želeći tobože štititi nekakve alternativce, ne bih ih htio zapravo niti imenovati. Želim reći kako se odvija borba koja ima za cilj osporiti obitelj, te dovesti u pitanje obiteljske vrijednosti poništavajući božanske nakane koje ima Bog s ljudima. U konačnici želi se destabilizirati društvo. To su destruktivne poruke koje žele odrezati granu na kojoj sjedimo u smislu razvoja društva i vrijednosti koje posjedujemo. Upravo zato treba graditi narod i ono što Katolička Crkva hrabro svjedoči već više od dva tisućljeća, osobito ono što se u našem narodu ukorijenilo, a to je poštivanje obitelji i obiteljskog života, te ljubavi među supružnicima i prihvaćanju i odgoju djece istaknuo je biskup Vlado, te zahvalio fra Darku što je ovim svojim djelo obogatio vrijednosti obitelji utemeljene na Božjoj riječi i u svom rodnom gradu Sisku.

O knjizi fra. Darka koja na 140 stranica sadrži autorova razmišljanja o obitelji temeljena na svetopisamskim tekstovima kako u Starom tako i u Novom zavjetu, govorio je i fra Mario Cifrak, profesor Biblije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu na poseban način tumačeći značenje lectio divina. Bračni par Miran i Zoran Novosel iznijeli su svoja vrlo dojmljiva osobna iskustva susretanja s Božjoj Riječju i molitvom kao i cijele svoje obitelji.

Na kraju predstavljanja fra Darko je istaknuo kako mu je nakana bila dok je pisao ovu knjižicu potaknuti svakoga tko bude čitao ovu knjižicu na čitane Svetog Pismo. To je bila ideja i zato nakon naslova, na početku svakog poglavlja, stoji jedan prijedlog za čitanje sa odlomcima iz Svetog pisma. Ova se knjižica čita uz knjigu, a ta knjiga je Biblija. Zapravo, prvo treba pročitati odlomak iz Biblije, a onda o njemu razmišljati. Ja sam samo ponudio svoja razmišljanja a onda neka svatko nastavi sa svojim razmišljanjima o Božjoj Riječi o svojoj obitelji i osobnom životnom poslanju kazao je autor Tepert. Zahvalivši svima koji su mu pomogli pri izdavanju ove knjige posebnu zahvalu uputio je svojim roditeljima riječima: „Njima od kojih sam naučio većinu stvari koje ovdje pišu, jer iskustvo obiteljskoga života sam naučio u svojoj obitelji a Božja Riječ mi je pomogla da si neke stvari protumačim, produbim i bolje razumijem. I na kraju bih još dodao, a to piše i na kraju uvoda koji sam napisao u knjižici: Neka Gospodin dovrši ono što autor ove knjižice nije učinio, a svaki čitatelj neka bude otvoren za ono što Duh govori Crkvi.“ AS

Foto:AS

Pin It on Pinterest