8. ruj 2016.

Predstavljanje nove knjige publicista Damira Borovčaka „Zrin 1943. – Svjedoci komunističkog zločina“ održano je u srijedu 7. rujna u Dvorani sv. Ivana Pavla II. sisačkog Velikog Kaptola. Knjigu su okupljenima predstavili sisački biskup Vlado Košić, ravnatelj Zaklade za gradnju Crkve Našašća sv. Križa u Zrinu mons. Marko Cvitkušić, predsjednik Odbora za gradnju crkve u Zrinu Matija Petanjak i autor Damir Borovčak.

Ovo je druga Borovčakova knjiga posvećena Zrinu i stradalim Zrinjanima i nastavak je knjige „Zrin 70 godina poslije komunističkog zločina“ objavljene 2013. godine. Izdana je u biblioteci Hrvatski martirologij Sisačke biskupije te uz brojne dokumente donosi ovjerena svjedočanstva Zrinjana koji su preživjeli komunistički zločin iz rujna 1943. godine gdje je ubijen svaki treći stanovnik od gotovo 900 stanovnika koliko ih je do Drugog svjetskog rata tu živjelo.

Na početku sve okupljene, a posebno Zrinjane i njihove potomke pozdravio je biskup Košić posebno zahvalivši autoru na njegovom neumornom istraživanju i prikazivanju istine. Biskup je istaknuo kako su prava vrijednost i težina ove knjige upravo svjedočanstva preživjelih te kako se nada da će uskoro nakon tri godine problema s otkupom zemljišta krenuti gradnja crkve u Zrinu koja će na svojim zidovima imati ploče s imenima svih poginulih Zrinjana.

Ravnatelj Zaklade za gradnju crkve u Zrinu mons. Cvitkušić rekao je kako je ova knjiga odaziv na poziv svetog pape Ivana Pavla II. da ne zaboravimo svoje mučenike nego da im sačuvamo spomen. „Preživjeli Zrinjani i njihovi potomci, raspršeni po svim krajevima svijeta, žive i svjedoče svoje bogoljublje i domoljublje. Već 20 godina s prijateljima i znancima dolaze u Zrin te se na ovoj mučeničkoj grudi slave svete tajne naše vjere, sjećajući se žrtava Zrina, mole Gospodina da istina o Zrinu dopre do srdaca odgovornih, kako bi se čula istina o zločinu, ispravila nepravda prognanima i svima protjeranima vratila njihova oteta imovina. Gospodin je čuo njihove vapaje i jednog od njihovih potomaka fra Ivicu Petanjka, Sveti Otac je imenovao krčkim biskupom“, ustvrdio je mons. Cvitkušić zahvalivši još autoru i preživjelim Zrinjanima i njihovim potomcima koju su „dali svoje pisane iskaze o paklenoj mržnji partizanskih oslobodilaca, usmjerenoj na Zrin i Zrinjane“.

Predsjednik Odbora za gradnju crkve u Zrinu i potomak preživjelih Zrinjana Matija Petanjak govoreći o vrijednosti ove knjige posebno se osvrnuo na pisana svjedočanstva. „Svjedoci koji iznose svoja svjedočanstva u to vrijeme bili su djeca od devet i nešto više godina, a danas su ljudi u visokoj životnoj dobi. Bez obzira na visoke godine i starost, strah, progon, mučenje, gledanje ubijanja i mučenja svojih očeva, braće i sestara, ostavilo je duboki i neizbrisivi trag u njihovim srcima koji nitko ne može izbrisati i opravdati. Mržnja komunizma prema svemu što je hrvatsko i katoličko zauvijek im je uništilo bezbrižno djetinjstvo i normalan život te ga pretvorilo u krvavu i mukotrpnu borbu za goli život. Samo ih je živa i predana vjera u Boga sačuvala, da su unatoč svemu ostali duševno normalni i zdravi. Upravo mi to često ponavlja moja mama koja je tada imala devet godina. Potresne životne priče opisane su u ovoj knjizi jednostavnim i običnim jezikom onako kako su to naši roditelji proživjeli i osjetili na vlastitoj koži“, rekao je Petanjak te još progovorio o pismu tragično preminulog dječaka Pavla Petanjka koji piše svojoj mami.

Na kraju okupljenima se obratio i autor Damir Borovčak koji je poručio kako je cilj ove knjige povijesna istina. „Ona nažalost ne prodire u javnost našeg naroda. Kako ova 1943. godine, a tako ni ona od 450 godina ranije. Zahvalio bih svim svjedocima i onima koji su im pomagali. Mladi naraštaji su tu bili kako bi se istina iz 1943. godina iznjedrila u oblik knjige i znak da nismo zaboravili taj napaćeni dio Hrvatske. Uključujem u tu bitku za istinu sve vas ovdje prisutne. Svatko od nas može uzeti ovu knjigu u svoje ruke, ponuditi je mlađim naraštajima i tako širiti“, rekao je Borovčak te na kraju progovorio o zaključku ove knjige „Dokle ćemo više trpjeti komunističku zločinačku nepravdu? Civili u Zrinu su prozvani bandom i ustašama, a bila je to huškačka propaganda kao priprema za gnjusni zločin ubojstva, pljačke i otimačine. Svjedoci događaja u Zrinu 1943. godine u potpunosti su opisali ono što govore i dokumenti o partizanskoj zapovijedi uništenja Zrina. Poslije napada na civilno pučanstvo Zrina nepobitno se dogodio nehumani anticivilizacijski partizanski zločin bez ikakva opravdanja. Upravo takvi su se necivilizacijski zločini pod istim ideološkim izgovorima događali tijelom cijelog Drugog svjetskog rata i poraća. S pojedinih područja Hrvate se naprosto željelo istjerati, pobiti i iseliti, a po istom obrascu sve se ponovilo i u obrambenom Domovinskom ratu. Vrijeme je da se Zrinjanima i njihovim potomcima vrati osobni ponos, postupkom revizije presude o konfiskaciji, revizijama smrtnih presuda i presuda o prisilnom radu i oduzimanja građanskih prava te konačno potomcima vrati njihova djedovima. To je zadaća koju hrvatska vlast i politika moraju kad-tad ispuniti“.

Sav prihod od prodaje knjige namijenjen je za gradnju crkve Našašća sv. Križa u Zrinu.

Pin It on Pinterest