9. ruj 2016.

Na početku sve okupljene pozdravio je župnik Koretić zahvalivši svima koji su svojim darom, radom i molitvom pomogli da se ova crkva obnovi ove godine kada slavi 140 godina od završetka gradnje.  
Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, Mala Gospa, tradicionalno je proslavljen, u četvrtak 8. rujna, u crkvi Pohoda BDM na sisačkom Viktorovcu. Svečano misno slavlje te blagoslov obnovljene crkve predvodio je kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Brankom Koretićem i desetak svećenika Sisačko-katedralnog dekanata.

U homiliji mons. Cvitkušić je istaknuo da danas naša nebeska Majka Marija u nebu slavi svoj zemaljski rođendan. Marijini štovatelji širom svijeta kao njezina djeca pridružuju se tom veličanstvenom slavlju u nebu, kojem se veseli Presveto Trojstvo, bezbrojni anđeli i sveci, jednom riječju proslavljena i putujuća Crkva. Sveti Ivan je zapisao da su „uz križ Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke… Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika koga je ljubio, reče Majci: „Ženo evo ti sina!“ Zatim reče učeniku : „Evo ti majke!“ U ovom događaju Crkva prepoznaje i propovijeda da je Isus ovim riječima u osobi učenika Ivana nebeskoj Majci predao cijelo čovječanstvo, posebno Crkvu koju je utemeljio, sve koji će u njega povjerovati i Marijinu pomoć moliti. U Marijine sinove i kćeri spadamo i mi. Posljednja Isusova želja, njegova oporuke jest, da smo Marijina djeca a ona naša Majka.

Na kraju svoje propovijedi mons. Cvitkušić je rekao da se prava i čestita djeca vesele majčinom rođendanu. Danima smišljaju što će joj pokloniti i traže ono što će je najviše razveseliti.

U srcu svakog Marijinog štovatelja je isto raspoloženje. Marija očekuje od nas na svoj rođendan da joj darujemo svoje predano i djetinje srce.


Pin It on Pinterest