17. lip 2012.

Predavanje o marijanskim svetištima na IV. danima franjevačke kulture u Kloštar Ivaniću održao je u nedjelju 17. lipnja u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Petar Cvekan iz Zagreba. Povod za predavanje je najava skoroga proglašenja prošteništa Majke Božje Kloštarske, Majke Ivanićke i Majke Milosrđa marijanskim svetištem Sisačke biskupije.

“Svetišta imaju dugu povijest u Hrvatskoj i mjesta su okupljanja mnogih hodočasnika iz raznih krajeva tijekom većega dijela naše povijesti. Želimo da Kloštar-Ivanić bude značajno središte marijanske duhovnosti, ne samo po broju hodočasnika, nego prije svega po marijanskoj duhovnosti prožetoj franjevačkom jednostavnošću, susretljivošću i ljudskošću. Buduće svetište u Kloštar-Ivaniću ima priliku biti ispovjedaonica za vjernike iz Sisačke biskupije”, rekao je fra Petar.

Fra Tomislav Božiček, gvardijan i upravitelj župe Kloštar-Ivanić zahvalio je fra Petru na predavanju te rekao da će se braća franjevci truditi da ovo buduće marijansko svetište odlikuje franjevačka jednostavnost.

IV. dani franjevačke kulture u Kloštar Ivaniću završavaju u nedjelju 24. lipnja, na blagdan Rođenja sv. Ivana Krstitelja, ujedno Dan općine Kloštar Ivanić. U 11 sati je euharistijsko slavlje ispred drevne franjevačke crkve Sv. Ivana koja se obnavlja.

Pin It on Pinterest