Pozdravni govor u Gvozdanskom 2016.

Mons. Vlado Košić, biskup sisački

Pozdravni govor u Gvozdanskom

Gvozdansko, 10. siječnja 2016.

Poštovani i dragi biskupe krčki mons. Ivice Petanjak, u ime kancelara Biskupije mons. Marka Cvitkušića, mons. Lovre Cindorija, župnika ove župe vlč. Stjepana Filipca, svih prisutnih svećenika, sestara redovnica i Božjeg naroda srdačno Te pozdravljam i želim Ti dobrodošlicu u Gvozdansko!

Drago mi je da si baš Ti prihvati doći u Gvozdansko, mjesto velikog stradanja naših hrvatskih katolika ali i mjesto još većeg junaštva koje su pokazali naši stari ne napadajući nikoga i ne želeći tuđe, ali hrabro braneći svoje!

Ti si, biskupe Ivica, potekao od roditelja Stjepana i Kate koji su rođeni i živjeli do 1943. u susjednoj župi Zrin, mjestu također velikog stradanja naših ljudi, osobito u Drugom svjetskom ratu, ali također i mjestu dugogodišnjeg stolovanja slavne hrvatske obitelji Zrinski koji su svojim viteštvom obranili opstojnost naše Domovine i zadužili sve nas da se ne bojimo voljeti i braniti svoje.

Pozdravljam gosp. Antu Deura, izaslanika predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović! Pozdravljam gosp. Antuna Vidakovića narodnog zastupnika, izaslanika ak. Željka Reinera, predsjednika Hrv. drž. sabora, pozdravljam našeg sisačko-moslavačkog župana gosp. Ivu Žinića, njegove zamjenike g. Marina Piletića i gđu Anitu Sinjeri Ibrišević te gđu Ivanku Roksandić, predsjednicu Županijske skupštine! Pozdravljam mjesne vlasti, prisutne gradonačelnike i načelnike općina te osobito pripadnike Hrvatske vojske i policije, a na poseban način članove braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata!

Pozdravljam i prisutne generale HV: generala zbora Josipa Lucića, generala bojnika Marinka Krešića, brigadnog generala Zvonka Peternela, generala bojnika Ljubu Ćosić-Rojsa, generala bojnika Ivana Tolja, te sve nazočne naše junake i vitezove koji su Hrvatsku branili i obranili u Domovinskom ratu!

Pozdravljam gosp. Damira Borovčaka, inicijatora prvog hodočašća u Gvozdansko prije 7 godina! Ističem kao organizatore gosp. Miljenka Bađuna i gosp. Ivicu Matoševića koje pozdravljam te im zahvaljujem! Dobro nam došli i svi Zagrepčani, Siščani, Kutinčani, Novljani, hodočasnici iz cijele Lijepe naše!

Kao da i opet stoji naša Domovina pred navalom osvajača i traži od nas da ju branimo i da se za nju žrtvujemo. Možda te ugroze nisu tako očite kao nekada ali one nisu nimalo manje stvarne niti opasne. Neka nas u žrtvi za Domovinu nadahnjuju i slavni branitelji utvrde Gvozdansko koji se nisu predavali ni u najtežim uvjetima, već su svi radije izginuli braneći svoj Dom! Dragi biskupe Ivice, hvala još jednom na dolasku i započni ovo misno slavlje!

Pin It on Pinterest