Pozdravni govor na proslavi zaštitnika Sisačke biskupije sv. Kvirna 2013.

mons. Vlado Košić, biskup sisački

Pozdravni govor na proslavi zaštitnika Sisačke biskupije sv. Kvirna

Sisak, crkva Sv. Kvirina, 04. lipnja 2013.

Poštovani i dragi sudionici naše središnje ovogodišnje proslave zaštitnika Sisačke biskupije, sv. Kvirina sisačkog biskupa!

Sve vas kao domaćin, i nasljednik našeg svetog pastira na njegov blagdan, srdačno pozdravljam i svima vam želim iskrenu dobrodošlicu!

Posebno i na prvom mjestu pozdravljam mons. dr. Egidija Živkovića, železanskog biskupa, koji je kao gradišćanski Hrvat prije tri godine postavljen za pastira u Eisenstadtu, hrv. Železnom. Dobro nam došao, dragi brate u biskupstvu! Posebno me veseli što si među nama jer nam Ti, čiji su preci otišli iz naše Domovine u Austriju, donosiš blizinu s mjestom gdje se je u vječnu Domovinu preselio naš sveti biskup Kvirin, koga danas slavimo. Naime, Ti si biskup središta Gradišća odn. njem. Burgenlanda, a čiji je jedan dio i u današnjoj Mađarskoj, upravo gdje je na današnji dan mučen i umro sv. Kvirin. To je Szombathely, lat. Sabaria, a koji je također danas biskupski grad u mađarskoj pokrajini koja se zove po Tvojem biskupskom sjedištu – Željezna županija. Ti nam donosiš zapravo poruku o našim zajedničkim europskim korijenima, jer čitav je ovaj prostor – još od rimskih vremena kada je u Sisku, lat. Sisciji, živio i djelovao sv. Kvirin, te u Sabariji podnio mučeništvo – pa do naših dana, kada ćemo za manje od mjesec dana i mi, Hrvati konačno ući u Europsku uniju, jedan zapadni europski krug. Europi smo pripadali sve do nesretne 1918. godine, kada je naša Domovina nesretno ušla u istočni zagrljaj koji nas je stajao nebrojeno mnogo žrtava, ljudskih života i nemjerljivo velike materijalne cijene. Nadamo se da je taj neuspjeli eksperiment – koji je trajao 72 godine – zauvijek iza nas te da se naša Domovina zauvijek okreće Zapadu.

Želim Ti u ime svih nas čestitati i Tvoj 50.rođendan i zaželjeti i po zagovoru sv. Kvirina, kao i Tvojega zaštitnika sv. Martina, puno Božjeg blagoslova u Tvom životu i u odgovornoj službi koju vršiš.

Pozdravljam i nazočne biskupe koji su nam došli danas na naše slavlje. To su: mons. Ante Ivas, biskup šibenski, mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. dr. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Nikola Kekić, biskup grkokatoličke križevačke eparhije, mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački i mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjalučki. Dobro nam došli, draga braćo u biskupstvu!

Pozdravljam predstavnike prijateljskih gradova: Heidenheima iz Njemačke, čiju delegaciju predvodi gosp. gradonačelnik te iz mađarskog grada Szombathely-a!

Pozdravljam i svu dragu braću svećenike, na prvom mjestu naše monsignore: generalnog vikara Josipa Ćorića, kancelara Marka Cvitkušića, ekonoma i župnika ove župe sv. Kvirina Zdravka Novaka i predsjednika Caritasa naše Biskupije Franju Ćuka i mons. Ivu Hrena; pozdravljam Rektora Nadb. Bogosl. Sjemništa mons. Anđelka Košćaka i Rektora Međubiskupijskog sjemeništa mr. Domagoja Matoševića s duhovnikom mr. Ivanom Grbešićem; pozdravljam fra Željka Železnjaka, provincijalnog ministra Hrv. franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, kao i izaslanike provincijala Hrv. provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Mandića; pozdravljam naše kanonike, članove Stolnog kaptola svetog Križa; pozdravljam dekane, sve župnike i župne vikare; pozdravljam naše đakone, bogoslove, sjemeništarce, časne sestre, predvođene svojim provincijalnim glavaricama, odnosno njihovim zamjenicama!

Pozdravljam predstavnike naše civilne vlasti, vojne i policijske dužnosnike: našu narodnu zastupnicu u Hrv. saboru gđu Ivanku Roksandić, predstavnike naše Sisačko-moslavačke županije, kao i predstavnike grada Siska i svih gradova u našoj Biskupiji! Želim s ovog mjesta reći veliko hvala dosadašnjem gradonačelniku Siska gosp. Dinku Pintariću za veoma dobru suradnju u ovih tri proteklih godina. Novoj pak gradonačelnici i svima odgovornima za naš Grad kao i druge gradove u Biskupiji i općinama Biskupije želim zagovor i pomoć sv. Kvirina da sve što čine u svojoj službi bude na korist i na dobro našega naroda i ovoga kraja!

Srdačno pozdravljam predstavnike naših prijateljskih zajednica: paroha sisačkog o. Veselina Ristića i o. Petra Olujića iz SPC; gl. imama sisačkog gosp. Alema Crnkića!

Iskreno pozdravljam sve vas, braćo i sestre, sve vjernike grada Siska i okolnih gradova i mjesta, sve hodočasnike i sve ljude dobre volje!

Sv. Kvirin bio je biskup ovog grada i podnio je mučeništvo zbog svoje vjere. Neka nam on bude nadahnuće i primjer da se i mi za svoje uvjerenje ne bojimo žrtvovati i da hrabro zastupamo i branimo istinu!

Dragi biskupe Egidije, primi znak naše dobrodošlice i čestitke i započni ovo sveto misno slavlje!

†Vlado Košić

Pin It on Pinterest