Pozdravni govor na obilježavanju 75. obljetnice stradanja Zrina 8.9.2018.

Mons. Vlado Košić, biskup sisački

Pozdravni govor na obilježavanju 75. obljetnice stradanja Zrina

Zrin, 8. rujna 2018.

 

Sve vas rado pozdravljam, ovdje u slavnom Zrinu, danas kada se spominjemo njegova razorenja. Zrin, taj slavni grad hrvatskih plemića i grofova, kao i mnogih banova iz obitelji Šubić-Zrinski već je punih 75 godina razoren, uništen… Stoji Stari grad, kula iznad mjesta koje je ruševina, stoji i ruševna crkva svete Marije Magdalene na groblju… ima i par kuća, ali nema – ni Zrinskih, ni Zrinjana, premda su stoljećima tu bili i živjeli, ali oni se tek od 1995. okupljaju samo na spomen svoga stradanja koje je bilo dan poslije Male Gospe 1943.

Čast mi je pozdraviti ministra u Vladi RH dr. Gorana Marića i njegova državnog tajnika gosp. Krunu Katićića, sina ovog kraja. Gospodine Ministre, Vi predstavljate hrvatsku Vladu kojoj smo mi zahvalni što je prošle godine u proljeće u Sisku donijela odluku da će sagraditi cestu od Divuše do Zrina, i ta je odluka ostvarena. Hvala i Vama na tome! U toj odluci i ostvarenju te odluke čitam želju da se Zrin opet vrednuje kako mu i priliči, da on postane ponovno simbol našega naroda, koji je u svojoj domovini bio ubijan, protjerivan, kojemu su u vlastitoj domovini rušili kuće, crkve, škole, kojemu su zabranjivali ne samo da posjeti svoje ruševine nego i da oplakuje svoje mrtve. Sada, kad možemo lakše doći do Zrina, nadamo se da će se Zrinjanima ispraviti već toliko godina stara nepravda i vratiti im njihovo oteto vlasništvo nad njihovim uništenim kućama. Mi u ime te nade kao Biskupija konačno nakon više godina teške borbe počinjemo graditi spomen-crkvu Našašća Sv. Križa ovdje, uz temelje srušene crkve. Želimo u njezinu kriptu položiti zemne ostatke pronađenih kostiju pobijenih i umrlih Zrinjana. Želimo na portalu te crkve urezati imena 291 ubijenog Zrinjana u Drugom svjetskom ratu i poraću. Da se ne zaboravi. Molim vas sve zajedno da se ujedinimo u tom pothvatu kako bi sljedeće godine kardinal Josip Bozanić mogao doći posvetiti završenu crkvu i tako poduprijeti našu nadu.

Zahvaljujem i našem sisačko-moslavačkom županu gosp. Ivi Žiniću i predsjednici župnijske skupštine gđi Ivanki Roksandić što su se odazvali i što su ovdje na ovoj našoj komemoraciji, misi i blagoslovu. SMŽ je izgradila ovu cestu do Zrina, na čemu smo vam zahvalni!

Pozdravljam osobito sve hrvatske branitelje, koji su u Domovinskom ratu oslobodili ovo područje i omogućili da mi možemo ovamo dolaziti i oplakivati svoje mrtve. Tu su pripadnici HGZ-a: 1. Gen. Ljubo Ćesić Rojs 2. Gen. Marinko Krešić 3. Gen. Mile Ćuk 4. Gen. Miljenko Galić 5. Gen. Zvonko Peternel 6. Gen. Kornelije Brkić 7. Gen. Darko Rukavina 8. Brig. Neđo Perić 9. Brig. Zdravko Andabak 10. Puk. Rudi Klicper. Također pozdravljam sve domobrane i pripadnike udruga DR-a. Pozdravljam g. Ivicu Matoševića i g. Damira Borovčaka…

Pozdravljam izvođača radova gosp. Davora Vrbaneka, direktora tvrtke GME koja gradi crkvu, uz konzervatore i nadzor.

Pozdravljam sve vas, pristigle hodočasnike iz različitih dijelova Lijepe naše, a posebno vas, dragi Zrinjani i potomci Zrinjana koji su doživjeli tragediju razorenja ove naše župe, crkve i palež sela… posebno Andriju Feketića i supružnike – roditelje našeg biskupa Ivice – Stjepana i Katu Petanjak, prognanike iz Zrina – najvećim dijelom sada župljane župe Drenje iz Slavonije, i sve vas, braćo i sestre.

Na kraju pozdravljam naše svećenike, župnika Stjepana Filipca, dekana fra Stjepana Jambrošića, osobito pozdravljam ravnatelja Zaklade za gradnju crkve u Zrinu mons. Marka Cvitkušića, generalnog vikara naše Biskupije te gosp. Matiju Petanjka, predsjednika i Vjekoslava Budanca, tajnika Zaklade. Hvala našim bogoslovima i časnim sestrama na dolasku!

Na poseban način pozdravljam i zahvaljujem na sudjelovanju u otajstvu ove Euharistije dragom biskupu krčkom mons. Ivici Petanjku, sinu Zrinjana, čiji su roditelji kao siročad doživjeli prije 75 godina stradanje Zrina. Molim Te, dragi biskupe Ivice, započni ovo slavlje, blagoslovi gradilište i temelje crkve i povedi nas u misno otajstvo!

Pin It on Pinterest